Wervik gaat probleem van kakkerlakken aanpakken

Redactie KW

Het schepencollege van Wervik besprak maandagavond de oplossing voor het probleem van kakkerlakken in woningen in een deel van de Laagweg en aanpalende Vagevuurstraat.


Schepen Ann Degroote (Open VLD) had een week geleden contact met professor Luc Tirry van de Universiteit Gent. “Door een lange afwezigheid had ik hem eerder niet kunnen bereiken”, zegt de schepen. “We hebben een plan van aanpak opgemaakt. De professor gelooft niet dat die Oosterse kakkerlakken de komende wintermaanden buiten gaan overleven. We gaan een firma aanstellen om de ingebuisde grachten uit te spuiten en alles dus weg te spoelen. Daarna gaan we de woningen aanpakken. We hebben weet van een vijftiental huizen. We gaan een gespecialiseerde firma aanstellen die in de woningen op verschillende plaatsen een gel zal aanbrengen om die kakkerlakken te lokken. We hebben hiervoor diverse prijsofferten binnen. De bewoners gaan we hierover verwittigen per brief.”

Op kosten van de gemeente, tenzij…

De behandeling zal nu gebeuren op kosten van de stad. Wie eerder zelf al beroep deed op firma’s zal wel niet worden vergoed voor die gemaakte kosten. De oorzaak van het kakkerlakkenprobleem is nog niet bekend. “De milieuinspectie bezocht diverse bedrijven in de omgeving en heeft niks kunnen aantreffen dat wijst in de richting van aanwezigheid van kakkerlakken”, aldus de schepen.

De kakkerlakken verspreiden zich door de riolering en die is van de gemeente. Vandaar dat het schepencollege gaat kijken voor een oplossing. De kakkerlakken zijn 3 tot 4 centimeter groot.

(EDB)