Werkgroepen rond ruimtelijke ordening van start aan Oostkust en in regio Kortrijk

© BELGA
Redactie KW

Vlaams minister Joke Schauvliege roept tien werkgroepen in het leven om concrete voorstellen te doen rond de ruimtelijke ordening in tien regio’s. De resultaten moeten leiden tot het nieuwe beleidsplan Ruimte Vlaanderen. In West-Vlaanderen starten werkgroepen rond de Oostkust en de stedelijke regio Kortrijk.


© BELGA

Het beleidsplan Ruimte Vlaanderen is de opvolger van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen uit 1997. In de vorige regeerperiode werden al voorbereidingen gedaan, die uitmondden in een ‘Groenboek’ in 2012. “Maar dat bleef redelijk theoretisch en was voor velen een ver-van-mijn-bed-verhaal”, aldus Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege. “Daarom werd de keuze gemaakt om in tien regio’s alle betrokken actoren samen te zetten en na te denken over hoe ze de toekomst van hun regio zien. Zo wordt het wat concreter. Maar eindeloze praatbarakken mogen het ook niet worden, want over zes maanden verwachten we de resultaten.”

Openbaar vervoer in regio Kortrijk, intergemeentelijke samenwerking aan Oostkust

In West-Vlaanderen werden twee regio’s geselecteerd: de Oostkust en de stedelijke regio Kortrijk. In beide regio’s gaat een werkgroep van start, waarin alle betrokken actoren een visie moeten ontwikkelen over de ruimtelijke ordening. In Kortrijk gaat het onder meer over de uitbouw van het openbaar vervoer als drager voor ruimtelijke ontwikkelingen, aan de Oostkust is de voornaamste uitdaging om de vier gemeenten Blankenberge, De Haan, Zeebrugge en Knokke-Heist te laten samenwerken om win-winsituaties te creëren op verschillende vlakken. De werkgroep voor de Kortrijkse regio wordt geleid door Filip Vanhaverbeke, algemeen directeur van de intercommunale Leiedal. Voorzitter van de werkgroep Oostkust is Patrick De Klerck, de burgemeester van Blankenberge.

(HH)