Werkgroep ‘Rechtbank Veurne Blijft’ overhandigt documenten met argumenten om rechtbank te behouden

Redactie KW

Een kleine delegatie van de werkgroep ‘Rechtbank Veurne Blijft’ gaat op vrijdag 13 november documenten met argumenten om de rechtbank te behouden, overhandigen en een toelichting geven van de uitvoerige nota voor het behoud van de Rechtbank te Veurne die reeds op voorhand aan de Minister werd toegestuurd.

Het gaat om de volgende argumenten:

1. Petitieacties hebben aangetoond dat de burger wil dat de Rechtbank in Veurne blijft.

2. Alle gemeenten en steden van het rechtsgebied van de afdeling Veurne, met uitzondering van Houthulst, hebben via het gemeentebestuur een motie naar de Minister gestuurd waarin zij verduidelijken dat de burgers die zij vertegenwoordigen, niet aanvaarden dat de Rechtbank in Veurne zou verdwijnen.

3. Intussen heeft de werkgroep onder toezicht van gerechtsdeurwaarders Paul Van Nieuwenhuyse en Etienne Hinnisdaels filmpjes gemaakt die aantonen dat de mobiliteit van een eventuele verplaatsing naar Brugge ernstige problemen met zich meebrengt, zowel met privé-vervoer als nog veel meer met het openbaar vervoer.

4. Intussen is gebleken dat er een niet opzegbare huurovereenkomst is voor de gerechtsgebouwen met een loopduur tot 31/12/2030 en een kostprijs van 1.200.000,00 ? / jaar. 18 miljoen euro nodeloze huur betalen, kan nooit een besparing inhouden.

“De recente berichten dat er asbest in het gebouw in Veurne aanwezig is, kan geenszins een argument inhouden voor de sluiting van een Rechtbank. Het oude gerechtsgebouw van Kortrijk zit vol met asbest en ook in dat van Brugge is asbest aanwezig. Wij denken voldoende argumenten aan de Minister te kunnen aanreiken dat met de sluiting of afbouw van de rechtsbedeling in Veurne, de rechtszoekende uit de Westhoek in de kou zal blijven staan en niet meer krijgt wat hij en iedere onderdaan in dit land recht op heeft: rechtspraak in de eigen streek”, klinkt het.

(ds)