Werken op strand gestart: vooral ‘hoekcabines’ fel in trek

Redactie KW

Sinds donderdagochtend is het ‘winterstrand’ definitief verleden tijd. Langs de volledige Belgische kust is gestart met de opbouw van alle nodige voorzieningen voor het zomerseizoen.

“Waarom we hier zo vroeg waren? Simpel, we wilden de beste plaats. Iedereen wil z’n cabine op een hoek. Zo heb je het beste zicht over het strand.” Brusselaars Dirk Van Belle (76) en Anne (69) waren er donderdagochtend als de kippen bij om hun felbegeerd plaatsje op het strand van Knokke-Heist veilig te stellen. Samen met andere zonnekloppers stonden ze ruim op voorhand aan te schuiven. “Hier in Knokke-Heist kamperen ze om hun strandcabine te bouwen. Het is eens iets anders dan aan te schuiven aan een school”, glimlacht schepen Anthony Wittesaele (Gemeentebelangen).

Mensen kwamen kamperen op de Zeedijk met hun stoeltjes, parasols en goed ingeduffeld tegen de koude om zeker een goed plaatsje te bemachtigen

Naast de strandbars zullen als vanouds vooral de duizenden strandcabines het uitzicht domineren. In Knokke-Heist zijn dat er dit jaar ruim 3.500. Op het lange strand tussen Heist en Knokke is plaats genoeg, zou je denken. Toch stonden gisterenochtend heel wat zonnekloppers ongeduldig aan te schuiven om het strand in te palmen. Het opzet: de beste plaatsen voor hun cabine bemachtigen. “Het was écht een grappig zicht”, zegt schepen van Strand Anthony Wittesaele (Gemeentebelangen). “Mensen kwamen kamperen op de Zeedijk met hun stoeltjes, parasols en goed ingeduffeld tegen de koude om zeker een goed plaatsje te bemachtigen.”

Uitzicht

Grote oorzaak is het vernieuwde reglement waardoor sinds dit jaar pas vanaf 9 uur ‘s ochtend mocht gewerkt worden op het strand. Tot vorig jaar was dat vanaf 15 maart middernacht. “De huurders en eigenaars van een cabine kregen een rij toegewezen waarin ze moesten staan. Op welke plaats ze dat doen, moeten ze zelf uitvechten”, gaat schepen Wittesaele verder. Dat laatste zorgde dan ook voor de leuke taferelen met kamperende zonnekloppers. Op het strand zelf waren even na 9 uur veel opgeluchte gezichten te zien. “Het is ons eindelijk gelukt”, glimlachen Dirk Van Belle (76) en Anne (69). Het koppel slaagde er voor het eerst in drie jaar in om een felbegeerd plaatsje op de hoek te bemachtigen. “Het is daar nu eenmaal veel aangenamer zitten”, zegt Dirk. “Tussen twee ‘kotjes’ voelen we ons ingesloten. Zonder buur kan je ook de tentzeilen wat wijder zetten én heb je het beste uitzicht op de zee. Er zijn alleen maar voordelen”, klinkt het bij de tweedeverblijvers uit Brussel.

Gegeerd strand

Een kleine blik op het strand leert dat Dirk en Anne niet de enige waren met dat idee. De strandcabines die er nu al staan hebben één zaak gemeen: ze staan nagenoeg allemaal op de hoek. Schepen Anthony Wittesaele kwam samen met burgemeester Leopold Lippens het strand aan schouwen. Hij zag dat het goed was. “Ach, het toont dat ons strand gegeerd is. Ik verwacht zeker geen problemen”, klinkt het. De opbouw van de 24 strandbars zou tegen de paasvakantie moeten afgerond zijn. Tot dan wordt nog heel wat bedrijvigheid verwacht op het strand. Ook in Blankenberge is dat het geval. Daar worden 13 strandbars en een kleine 1.000 private cabines opgebouwd.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier