Werken gestart voor eerste onderzeese elektriciteitsverbinding

De Olympic Intervention IV wordt een vertrouwd beeld in de Oostendse haven. © ML
Redactie KW

Woensdag zijn de werken op zee gestart om de eerste onderzeese elektriciteitsverbinding tussen het Verenigd Koninkrijk en België aan te leggen.

Langs dit 130 kilometer lange traject spoort Nemo Link alle onontplofte mijnen, bommen, granaten, obussen …. uit de twee wereldoorlogen op en verwijdert meteen ook alle andere objecten die een obstakel vormen op het traject van de kabel. De kabel zelf komt uiteindelijk zo’n twee tot drie meter onder de zeebodem te liggen, maar om alle ontploffingsgevaar bij de werkzaamheden of nadien uit te schakelen, gebeurt nu die grote schoonmaak.

Zeventien bommen of mijnen

Het Noorse schip Olympic Intervention IV onderzoekt momenteel de Belgische zeebodem op explosieven en ander tuig. Tot augustus wordt nu de Belgische Noordzee geïnspecteerd door onderwaterrobots om te kijken of het over gevaarlijke objecten gaat. Vanaf augustus worden dan de kustwateren tussen Oostende en Zeebrugge door kleinere schepen en duikersteams gecontroleerd. Op vandaag zijn er al zeventien bommen of mijnen ontdekt: zes in Belgische wateren, vier in Franse en zeven in de aan het Verenigd Koninkrijk palende zee.

Oostende aanloophaven

Aan beide kanten van de kabelroute komt er een convertorstation dat de wisselstroom aan de wal omzet in gelijkstroom voor haar onderzeese transport. In onze provincie is dat aan de Herdersbrug. De werken daarvoor gingen in september 2016 van start. De installatie van de landkabel van Zeebrugge tot de Herdersbrug starten in september 2017. Om de twee weken komt de Olympic Intervention IV de Oostendse haven binnen om te bunkeren, voor onderhoud en voor een bemanningswissel van de 45 man tellende crew.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier