Werken aan nieuwe Stadense brandweerkazerne stilgelegd na vondst asbestplaat

Redactie KW

De werken voor de bouw van een nieuwe brandweerkazerne in de Ieperstraat liggen al een drietal weken stil. Reden is de vondst van een asbestplaat tijdens graafwerken.

De bouw van de nieuwe kazerne startte eind augustus met graafwerken. “Het was de bedoeling om het grondverzet nog voor 1 september af te handelen.”, licht burgemeester Francesco Vanderjeugd toe. De vondst van een asbestplaat gooide evenwel roet in het eten. “Het gaat om een golfplaat van een hok dat duidelijk niet op de juiste manier werd afgebroken en gerecycleerd.”, aldus de burgervader.

“Toen we het terrein aankochten, lieten we nochtans een bodemonderzoek uitvoeren. Toen werd niets gevonden. Alhoewel het slechts om één enkele golfplaat gaat, wilden we toch geen enkel risico nemen.”, gaat de burgemeester verder, “Daarom werd beslist om de plaat volgens de geldende procedure te laten verwijderen. Er werd een bureau aangesteld om de asbestvervuiling in kaart te brengen en om te zien hoe de vervuiling het best verwijderd kan worden.”

“Volgende maandag wordt gestart met het verwijderen van plaat en vervuiling. Dezelfde dag zouden de grondwerken opnieuw kunnen starten. De asbestvervuiling betekent meteen een extra kost van 40 à 50.000 euro. “We zijn momenteel aan het bekijken op wie we die kunnen verhalen. Door het incident hebben de werken ook een drietal weken vertraging opgelopen”, besluit de burgemeester. (BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier