Werken aan de verkeerswisselaar E403/N36 : welke hinder en wat zijn de alternatieven ?

Foto Frank © Foto Frank
Redactie KW

Vanaf maandag 17 maart zal er ruim een half jaar lang grote verkeershinder zijn op een van de belangrijkste verkeerswisselaars van de provincie : die van de E403 (uitrit 6) met de N36 (Rijksweg), op de grens van Rumbeke en Izegem. Wat wordt er precies afgesloten of versmald, en hoe kan je de hinder vermijden ?

De werken gebeuren op de op- en afritten van de snelweg, en op N36, ter hoogte van de brug over de snelweg. Het doorgaande verkeer op de E403 zelf zal in principe geen hinder ondervinden.

De werken omvatten de herinrichting van de op- en afritten op de N36 (om te komen tot een vlottere doorstroming en een grotere capaciteit), maar tegelijk ook de aanleg langs de N36 van een nieuw fietspadenstelsel met tunnels (waardoor de fietsers en auto’s mekaar niet meer zullen hoeven te kruisen). Een meer uitgebreide beschrijving van de werken vind je in het bijgevoegde artikel (klik op de link naar het pdf-document).

De werken worden uitgevoerd in twee fasen.

FASE 1 : vanaf maandag 17 maart tot vermoedelijk woensdag 21 mei (45 werkdagen)

Hinder op de N36 :

1. Ter hoogte van het aansluitingscomplex wordt het aantal rijstroken in beide richtingen van twee op één gebracht. Hierdoor kan in de spitsuren file ontstaan. Door de plaatsing van intelligente verkeerslichten hoopt men de doorstroming in deze flessenhals toch zo vlot mogelijk te houden.

Alternatieven voor doorgaand verkeer op de N36 :

* Onze goeie raad : heb een beetje geduld, want de alternatieven hier zijn schaars en eigenlijk nauwelijks beter.

* Maar als het té erg wordt op de N36 : van Roeselare naar Izegem (of omgekeerd) via de N382 (Kanaalweg). Hou er echter rekening mee dat binnen een aantal weken de Ambachtenstraat in Izegem, die de verbinding maakt tussen Kachtem en het kruispunt aan Top Interieur, voor minstens zeven weken zal zijn onderbroken door de werken voor de aanleg van de fietstunnel aan De Mol.

* De oude gewestweg N357 gebruiken om van Roeselare via Rumbeke naar Izegem te rijden is helemaal geen optie, want die is voor andere werken onderbroken tussen Rumbeke en Kachtem Halte.

2. Tussen de beide enkele rijstroken wordt een ondoordringbaar schot geplaatst, waardoor het onmogelijk is links af te slaan om de snelweg te nemen.

Dit wil zeggen :

Komende uit Roeselare, kan je de snelweg niet op richting Brugge (maar wel richting Kortrijk).

Alternatieven :

*volg in Roeselare de grote ring in de richting Brugge/E 403 (binnenring), en je bereikt de snelweg via uitrit 8.

* Plaatselijk verkeer uit Roeselare-centrum kan naar de snelweg via de N382 (kanaalweg) en uitrit 7.

* Voor wie uit Rumbeke, Oekene, of de zuidelijke rand om Roeselare komt : blijf de N36 volgen en keer op de eerstvolgende rotonde terug richting Roeselare. Je kan nu rechts de snelweg op richting Brugge.(niet aanbevolen tijdens spitsuur).

Komende uit Izegem, kan je de snelweg niet op richting Kortrijk (maar wel richting Brugge).

Alternatief : neem de snelweg richting Brugge en neem de eerstvolgende uitrit (7, Roeselare Haven) om te keren en daar de snelweg weer op te rijden richting Kortrijk.

Hinder op de E403 :

Komende uit de richting Kortrijk, zal je de N36 enkel richting Roeselare kunnen oprijden. (en niet in de richting Izegem)

Alternatieven voor wie richting Izegem moet :

* Blijf de snelweg volgen en gebruik uitrit 7 (Roeselare Haven) en de N382 om Izegem-centrum te bereiken.

* Wie richting Bosmolens-Lendelede moet, kan op uitrit 7 meteen de snelweg weer oprijden in de andere richting, om dan via uitrit 6 en de N36 richtig Izegem te rijden.

Let op : Gedurende vijf nader te bepalen werkdagen, zal de uitrit komende uit de richting Kortrijk volledig zijn afgesloten, waardoor je ook niet richting Roeselare zal kunnen. Dan zijn uitrit 8 (voor doorgaand verkeer) of uitrit 7 (voor verkeer naar Roeselare-centrum) de enige alternatieven.

Komende uit de richting Brugge, zal je de N36 enkel richting Izegem kunnen oprijden. (en niet richting Roeselare)

Alternatieven voor wie richting Roeselare moet :

* Verlaat de snelweg al aan uitrit 8 (Roeselare-Beveren) en volg de grote ring richting Roeselare (buitenring)

* Wie in Roeselare centrum moet zijn kan uitrit 7 (Roeselare Haven) gebruiken.

* Wie in Rumbeke, Oekene of de zuidrand rond Roeselare moet zijn : gebruik toch uitrit 6, volg richting Izegem en keer op de eerstvolgende rotonde om richting Roeselare te rijden (niet aanbevolen tijdens spitsuur).

FASE 2 : vanaf eind mei tot vermoedelijk eind september (60 werkdagen) :

Idem als fase 1, maar bijkomend wordt dan de op- en afrit van de E403 richting Brugge volledig afgesloten. (JRE)

Werken aan de verkeerswisselaar E403N36.pdf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier