Werken aan de nieuwe brug in Ingelmunster schieten goed op

Zo zal de nieuwe Dorpsbrug eruit zien. (Foto De Vlaamse Waterweg). © (Foto De Vlaamse Waterweg).
Redactie KW

Op vrijdag 23 juni 2017 werd de Dorpsbrug afgesloten voor alle verkeer. Tijdens het eerste weekend van juli 2017 gebeurde de ontmanteling van de Dorpsbrug. We zijn nu al één jaar verder en de werkzaamheden schieten goed op.

Eén jaar na de ontmanteling van de Dorpsbrug zijn de dorpsgenoten het al gewoon om de omleiding te volgen. “De bouw van de nieuwe brug over het kanaal Roeselare-Leie schiet goed op”, zegt Claudia Van Vooren, regionale communicatieverantwoordelijke De Vlaamse Waterweg nv. “Het voorbije jaar werd er hard gewerkt op het terrein. Zo werden de oude Dorpsbrug en de Mandelbrug afgebroken om plaats te maken voor de nieuwe brug.”

“De funderingen en brugpijlers werden ook geïnstalleerd. De funderingspalen, die onder de grond aangebracht werden, zijn tot wel 30 meter lang. De volgende stap is de montage van de stalen brugonderdelen. Eind augustus beginnen we met deze werken. Zonder onvoorziene omstandigheden is de montage eind september klaar. Momenteel wordt alles in gereedheid gebracht om de stukken te ontvangen op de werf.”

In zeven stappen

“In totaal bestaat de brug uit veertien corresponderende onderdelen, die vanuit het atelier één voor één toekomen. De meeste onderdelen worden vervoerd via een schip. De waterweg is dan ook een uitstekend alternatief voor grote transporten. De brug wordt in zeven stappen als een puzzel in elkaar gepast. Dit doen we met kranen die tot dertig meter hoog reiken en die de onderdelen op hun plaats hijsen.”

“Bewoners moeten voor maximum vier dagen alternatief onderkomen zoeken”

“We beginnen met de buitenzijden aan de kant van de markt en het station. We eindigen in het midden met het sluitstuk, dat de brug één maakt. Deze laatste stap staat voorlopig eind september gepland. Daarna starten we met de aanleg van het betonnen brugdek. Hiervoor werken we met een hangende bekisting, wat werkelijk een technisch huzarenstuk is. Het betonnen brugdek vormt de basis voor het wegdek, de voet- en fietspaden en de leuningen van de brug. Daarmee starten we rond de zomer van 2019. Dit is meteen ook de laatste rechte lijn naar het einde van de werken toe, dat voorzien is tegen eind 2019.”

Evacuatie

De bewoners van de Water- en Stationsstraat zullen nog even op de tanden moeten bijten. Dinsdagavond was er een infovergadering in café Fagot. Daar kregen ze te horen dat de bewoners voor bepaalde fases van de montage hun woning moeten verlaten. De montage van ieder stuk duurt gemiddeld één werkdag van 8 tot 17 uur. Enkel het middenstuk en de onderdelen die er rechtstreeks op aansluiten duren iets langer, wellicht twee werkdagen. Om de werken in veilige banen te leiden neemt waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv een aantal voorzorgsmaatregelen. Eén daarvan is dus dat de bewoners op 28 augustus, 8, 9 en 11 september hun woning moeten verlaten. Dat heeft te maken met de veiligheidsperimeter van de kraan die de verschillende stukken op hun plaats hijst. De bewoners moeten voor maximum vier dagen een alternatief onderkomen zoeken. Wie dat niet heeft, kan een beroep doen op de gemeente.

Een kijkmoment

Tijdens de werken zullen de omleidingen tijdens de werkuren niet altijd toegankelijk zijn en moeten de bewoners de omleiding volgen via de Lysbrug. Wanneer de drie onderdelen aan de kant van de markt gemonteerd worden, wordt de omleiding via het kasteeldomein afgesloten. Bij de montage van het middelste stuk, zal ook de omleiding via de Trakelweg onderbroken zijn. Wanneer het middenstuk over het kanaal geplaatst wordt, kan ook de tijdelijke voetgangersbrug en het jaagpad aan de kant van het station niet worden gebruikt.

De plaatsing van het middenstuk vlak boven het kanaal gebeurt in een weekend om het scheepvaartverkeer zo weinig mogelijk te hinderen. In dit weekend van zaterdag 22 en zondag 23 september houdt nv De Vlaamse Waterweg een kijkmoment voor iedereen, die een blik wil werpen op de werken. Op vrijdag 5 oktober worden de bewoners van de Water- en Stationsstraat door De Vlaamse Waterweg nv getrakteerd op een werfbezoek, hapje en drankje. (Patrick D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier