Welkom in Hemelinghem, een huis in Heule vol symboliek

Redactie KW

Wie door de Bozestraat rijdt, zal het zich misschien al eens hebben afgevraagd: welke betekenis hebben de vlaggen die daar geregeld wapperen? En wie nader toeziet, bemerkt aan de brievenbus van het huisnummer 111 ook nog een plaatje met de naam ‘t’Hemelinghem’ en een wat vreemde tekst.

Bij nog nader inzien vormen tegels van de oprit ook allerlei tekens… Bewoner Kurt Lapere (42) legt ons haarfijn uit hoe achter alles een betekenis schuilt.

Om te beginnen waarom een vlag? “Simpel”, zegt Kurt, “omdat ik nu eenmaal zot ben van vlaggen. Ik zie graag een vlag wapperen. We laten met de Tinekesfeesten ook wel eens de Heulse vlag wapperen en aan de oprit hangt soms de vlag van een van de kinderen. Ze hebben elk een eigen vlag beschilderd.”

Meestal hangt een vlag uit met drie banen: oranje, wit en blauw. “Het is de zogenoemde ‘Prinsenvlag’ van Willem van Oranje-Nassau”, zegt Kurt. Waarom precies die vlag? “Willem van Oranje of Willem de Zwijger kwam als stadhouder van de keizer in de Nederlanden in opstand tegen de onverdraagzaamheid van de Spaanse heersers. Willem wilde de vrede bewaren en streefde naar verzoening. Voor mij is de vlag dan ook een symbool van verzoening en verdraagzaamheid onder mensen van verschillende overtuigingen. Tegelijk is het ook een beeld van eendracht en samenwerking tussen Holland en Vlaanderen.”

Naast de vlag is er ook de naam van het huis. Kurt: “Vanuit mijn interesse voor taal en naamkunde ben ik op zoek gegaan naar een huisnaam. Ik kwam uit op Hemelinghem. Vele plaatsnamen in onze streken eindigen op -g(h)em, Frankisch voor heem of huis, zoals in Gullegem. Het element ‘ing’ betekent nageslacht en zien we onder andere in Alveringem. Voor het eerste deel heb ik gekozen voor ‘Hemel’. ‘Hemeling’ kan engel of hemelbewoner betekenen; we zien onszelf namelijk als hemelburgers. Boven de naam staat ook een cherub, een engel met zes vleugels. Daarnaast staat ons familielogo of ‘sibbe-rune’. Het staat voor: nageslacht uit het huwelijk met de Zoon van God. Het bouwjaar van het huis – 1971 – is vermeld maar ook het jaartal 5731! Dat is het jaartal volgens de Joodse kalender, die rekent vanaf de schepping van de wereld.”

(NM – foto’s NM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier