Welk Tineke past het lintje het best?

Johan Mestdagh, Roger Dekeyser, Jan Deweer (vooraan), Ruth Vandecasteele, Mady Herman (vooraan), Ines Roosen, Jean-Pierre Gheysens, Koen Declercq, Monique Van de Kerkhove en Adriaan Provoost zetten zich volop in voor hun Heule-Watermolen. © KDS
Redactie KW

Op Heule-Watermolen vindt komend weekend de 73ste editie van het kermisweekend plaats, met onder meer de verkiezing van Tineke van de Watermolen. Zes kandidates dingen naar het lintje en elk heeft haar reden om deel te nemen…

De feesten worden vrijdagavond 7 juli geopend met de verkiezing van Tineke van de Watermolen, gevolgd door een culinaire dansavond op zaterdag op 8 juli. Er zijn negen verschillende standjes met lekkers zoals een zomers soepje (Schapershoeve), warme taco’s (Slagerij Frank), tartiflette (Kokoon), en ijsjes (Lucardi). “Alle standhouders zijn afkomstig of hebben een link met onze parochie“, zegt Jean-Pierre Gheysens, voorzitter van het kermiscomité. “Met een ticket van 5 euro kan je bij elke stand één keer aanschuiven. Er is ook livemuziek en via het ticket maken de bezoekers kans op één van de twintig prijzen, waaronder een ballonvaart.”

Nog nieuw is de verkiezing van de ‘Tineke der Tinekes’ op 9 juli. “Zes meisjes die ooit Tineke van de Watermolen zijn geworden, strijden mee voor die titel. Op zondagmiddag vanaf 14 uur leggen ze verschillende proeven af. Het meisje dat wint, krijgt een wissellint om volgend jaar door te geven.” Tijdens de zomerse zondag is er ook een rommelmarkt, keramiekworkshop voor de kinderen en een kermismaaltijd. De dag wordt afgesloten met een gratis optreden van The MG’s Brothers, de groep van drummer Gino Kesteloot die afkomstig is van Heule-Watermolen.

Tentoonstelling

Niet nieuw, maar een vaste traditie tijdens het kermisweekend is de kunstententoonstelling. In het Molenheem zijn er schilderijen te zien van Werner Labarcque, de kerk en het Huizeke worden ingenomen door Raf Dereuck (sculpturen in glas), Monique Van de Kerkhove (schilderijen), Jan De Laet (schilderijen), en Kreaflor (bloemkunst). Voor Monique voelt het als thuiskomen. “Ik heb 27 jaar ‘op de Watermolen’ gewoond”, zegt de kunstenares, die 23 jaar lang een galerie runde in Middelkerke en die sinds kort verhuisde naar Kuurne. “Ik ben blij dat ik hier nog eens mag tonen waar ik mee bezig ben.”

De expo is open op zaterdag en zondag van 10 uur tot 12 uur en van 14 uur tot 18.30 uur. De feesten op Heule-Watermolen worden op maandag 10 juli afgesloten met koffie met gebak en een optreden van het Silver Sound Duo in de feesttent.

Meer info: www.feestcomitewatermolen.be

(Nikita Vindevogel)

De zes Tineke-kandidates

“Mijn twee zussen achterna” – Anouk Defoort

Welk Tineke past het lintje het best?
© KDS

Anouk Defoort (15) uit Heule, dochter van Sabine Debels (46) en Steven Defoort (47), gaat met haar deelname aan Tineke van de Watermolen haar twee zussen Babette (19) en Marilou (20) achterna. Beiden behaalden een lintje. “Het was voor hen een logische stap dat ik ook zou deelnemen, maar ik heb toch wel getwijfeld“, zegt Anouk, die volgend jaar media en communicatie gaat studeren aan Guldensporencollege Kaai. “Maar nu ik de beslissing heb genomen, wil ik mij ook helemaal smijten. Volgens mijn zussen is het een onvergetelijke ervaring. Enkele weken geleden had ik meer stress dan nu. Ik doe mee voor het plezier. Ik denk dat Babette en Marilou zenuwachtiger zijn dan ikzelf.” (NV)

“Nog nooit op podium gestaan” – Aurélie Degraeve

Welk Tineke past het lintje het best?
© KDS

Aurélie De Graeve (16) uit Wevelgem, dochter van Iris Vandenbussche (45) en Joost Ryngaert (56), verwacht dat de verkiezing een grootse belevenis zal worden. “Ik heb nog nooit op een podium gestaan, laat staan voor zo veel mensen gesproken”, zegt Aurélie, die aan de Kappersschool Kortrijk les volgt. “Het zal een goede oefening zijn voor volgend jaar als ik mijn eindwerk moet verdedigen. Mijn mama en zus Laura namen allebei deel en behaalden telkens het lintje van de tweede eredame. Een lintje is meegenomen, maar zeker niet dé reden van mijn deelname. Ik wil me vooral amuseren op het podium, al vrees ik wel dat ik donderdag op vrijdag een slapeloze nacht tegemoet ga.” (NV)

“Nu voel ik me er klaar voor” – Justine Dekyvere

Welk Tineke past het lintje het best?
© KDS

Justine Dekyvere (16) uit Heule, dochter van Kurt Dekyvere (48) en Nathalie Swaenepoel (42), overweegt al enkele jaren om deel te nemen. “Maar ik was nog te jong. Pas nu voel ik er me er helemaal klaar voor.” Justine studeert wetenschappen-wiskunde aan het Guldensporencollege Kaai en doet aan karate in Heule. Tijdens haar persoonlijke act krijgt ze de steun van een verrassingsgast. “Een meisje dat ooit nog Tineke van de Watermolen is geweest. Meer verklap ik voorlopig niet.” Justine had de voorbije weken al een beetje plankenkoorts. “Laat ons zeggen: gezonde dosis stress. Zodra ik op het podium zal staan en mijn supporters zal zien, zullen alle zenuwen wel van mijn af vallen.” (NV)

“Al van kleins af present” – Kaat Verhenne

Welk Tineke past het lintje het best?
© KDS

Kaat Verhenne, dochter van Geert Verhenne (53) en Greet Dekyvere (52), heeft de afgelopen week niet veel tijd gehad om te stressen. “Ik heb nog een hele week turnkamp gegeven aan kleutertjes”, zegt Kaat, die wetenschappen-wiskunde studeert aan het Spes Nostra. “Vrijdag ben ik pas rond 16.30 uur thuis. Veel tijd om mij zenuwachtig te maken, zal ik dus niet hebben.”

Voor Kaat is het bijna een evidentie dat ze aan de verkiezing deelneemt. “Ik woon op Heule-Watermolen en kom hier al van toen ik nog in de buggy zat”, zegt ze. “De feesten hebben voor mij geen geheimen meer. Ik ben wel benieuwd om alles nu eens van aan de andere kant te beleven.” (NV)

“Al een week niet goed geslapen” – Lenka Breemeersch

Welk Tineke past het lintje het best?
© KDS

Bij Lenka Breemeersch (19) uit Bissegem, dochter van Rik Breemeersch (45) en Mariska Holvoet (40), kriebelt het om op het podium te springen. De studente verpleegkunde aan Vives zag vorig jaar hoe haar nichtje Lovely een fantastische avond beleefde. “Dat heeft mij over de streep getrokken. Ik zal wel wat zenuwen hebben, vrees ik. Ik heb afgelopen week al niet zo goed geslapen. Ik droom er zelfs van! Ik doe mee voor het plezier, maar hoop toch ook dat ik in de prijzen zal vallen. En wie weet, levert het mij voldoende zelfvertrouwen op om ook aan andere verkiezingen deel te nemen. Ik denk bijvoorbeeld aan de Leie Ambassadrice. Maar laat mij maar beginnen met deze verkiezing te overleven”, lacht Lenka. (NV)

“Mama een plezier doen” – Zara D’haene

Welk Tineke past het lintje het best?
© KDS

Zahra D’haene (17) is de dochter van Rezy Christiaens (50) en Alain D’haene (50). “Het wordt spannend, maar ik heb geen schrik om op een podium te staan. Ik heb jarenlang gedanst en tijdens mijn studies sociale en technische wetenschappen aan Spes Nostra moet ik vaak presentaties geven. Ik zie het zitten want ik ben een babbelaar.” Zahra krijgt als supporters de hele Chiro Tsjoef achter zich. “Mijn leiders Yoshi en Arne hebben trouwens de T-shirts voor de supporters ontworpen.” De mama van Zahra nam vroeger deel aan de verkiezing van Tineke van Heule. “Ze praat daar nog altijd met veel enthousiasme over en zei dat ik dat ook eens moest proberen. Het is om mama een plezier te doen dat ik mij heb ingeschreven.” (NV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier