Weersverzekering voor landbouwers komt eraan

Boudewijn Desmedt, Nele Desmet, Francesco Vanderjeugd en Hugo Debeuckelaere kijken uit naar de weersverzekering voor landbouwers. (Foto JCR)
Philippe Verhaest

Een betaalbare weersverzekering voor de landbouwwereld moet nog dit jaar realiteit worden. Dat antwoordde Vlaams landbouwminister Joke Schauvliege op vraag van Francesco Vanderjeugd. Het Vlaams parlementslid is, net als de vele landbouwers, in de wolken.

De landbouwwereld beleeft harde tijden. De voorbije twee jaar viel de sector telkens ten prooi aan extreme weersomstandigheden: 2016 staat te boek als een extreem nat jaar met mei en juni als exponenten, terwijl we in 2017 net het omgekeerde scenario beleefden. Reden genoeg voor Stadens burgemeester en Vlaams parlementslid Francesco Vanderjeugd (Open VLD) om zijn geliefde landbouwsector een hart onder de riem te steken en te pleiten voor een betaalbare weersverzekering.

Geen overbodige luxe, zegt ook Nele Desmedt (34), die samen met haar echtgenoot Filip Tryhou het landbouwbedrijf Agri Desmedt in de Renaat Desmedtstraat runt. Ze dragen er de zorg over een gesloten varkensbedrijf en doen aan akkerbouw: maïs, (suiker)bieten, wortelen, spinazie, aardappelen…

“De afgelopen twee jaar waren echt niet makkelijk”, zegt Nele. “In 2016 leden vooral onze zogenaamde korte vruchten onder de zware regenval en dat vertaalde zich in een veel kleinere opbrengst. Op onze spinazie, snijbieten, aardappelen en maïs noteerden we al snel vijftig procent minder volume.” Ook nadien kunnen er nog gevolgen duidelijk worden. “Zo is de bewaartijd van onze aardappelen minder lang dan bij normale weersomstandigheden”, klinkt het.

Extremer weer

2017 was dan weer het jaar van het gortdroge voorjaar. “En opnieuw deelden dezelfde teelten in de klappen. We hebben veel in de hand, maar op het weer hebben we geen vat. Bij zware regenval moeten we machteloos toekijken. Bij droogte kunnen we wel extra water voorzien, maar dat kost handenvol geld en kan zoals het vorig jaar het geval was ook schaars worden.”

Nele en Filip moesten de voorbije vijf jaar al drie keer aankloppen bij het Rampenfonds. “In 2014, 2016 en 2017. Dat moesten we vroeger niet zo frequent doen. Is het toeval dat de laatste jaren zo’n slecht weer met zich meebrachten of verandert ons klimaat daadwerkelijk? We weten het niet. Feit is dat er moet ingegrepen worden.”

“Zo’n verzekering zou ons minder zorgen opleveren, de uitbetaling van het Rampenfonds duurt nu soms twee jaar”

Een stelling die Francesco Vanderjeugd meer dan onderschrijft. “De druk op het Rampenfonds wordt alleen maar groter. In 2016 werden dossiers van 6.500 Vlaamse landbouwers behandeld, voor een totaalbedrag van 250 miljoen euro. Dat gaat om een gemiddeld bedrag van 38.000 euro. Ook in onze eigen gemeenten neemt het aantal schadegevallen alleen maar toe.”

De gemeentelijke schatter Hugo Debeuckelaere had tien jaar geleden een zevental zaken per jaar te behandelen, nu is dat aantal al opgelopen tot zeventig. “Net daarom moeten we nu actie ondernemen”, vindt Francesco. “Vandaag bestaan er al weersverzekeringen, maar die zijn erg duur. Bovendien is de franchise ook altijd hoog. Daarin moet verandering komen.” Net daarom klopte de Stadense burgemeester nogmaals aan bij bevoegd minister Schauvliege. “Al tijdens de vorige legislatuur was mijn voorganger Karlos Callens met dit dossier bezig, ik zet het werk verder. Met resultaat, want tijdens de meest recente plenaire zitting kregen we te horen dat een betaalbare weersverzekering nog dit jaar realiteit moet worden. Zo kunnen getroffen landbouwers terugvallen op een tweede en betrouwbare poot, naast het Rampenfonds.”

Europees maximum

Via Europees geld zou de overheid tussen 50 en 65 procent tussenkomen bij het afsluiten van een dergelijke verzekering. “Wij hopen natuurlijk dat het Europese toegelaten maximum van 65 procent gehanteerd wordt. Ik hamer al vier jaar op deze nagel en zal dat ook het komende jaar blijven doen, tot deze verzekering een feit is. De landbouwsector is een vitaal onderdeel van onze samenleving en economie en West-Vlaanderen is en blijft de grootste landbouwprovincie. Ik blijf vechten voor onze mensen.”

Nele Desmedt is tevreden met de vooruitgang van het dossier. “Indien er een goed uitgewerkt plan komt, zullen we hier zeker gebruik van maken. Maar alles staat of valt met de concrete uitwerking. Een goeie weersverzekering is in elk geval een manier om onze job met iets minder kopzorgen uit te oefenen, want de uitbetaling van het Rampenfonds laat vaak tot twee jaar op zich wachten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier