Weduwe (83) uit Brugge wijt vochtige kelder aan vele wegenwerken in haar straat

Maria Gerard in haar kelder. © (Foto MM)
Redactie KW

Al vijf jaar lang loopt in de kelder van Maria Gerard (83) in de Ontvangersstraat bij regen- of stormweer water binnen. Het resultaat is een volledig beschimmelde en onbruikbare kelderruimte.

“Bijna twintig jaar lang was er geen enkel probleem. Tot die reeks wegenwerken begonnen. Ik wil eindelijk mijn kelder terug”, aldus Maria. De waarde van de woning zakt volgens makelaar Randy Huyghebaert van RH Vastgoed met zo’n 25.000 euro.

Maria Gerard (83) verhuisde in 1994 samen met haar ondertussen overleden echtgenoot en architect/urbanist Daniël Desmyter – die ere-architect was bij het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap- naar de Brugse binnenstad. Ze kochten het herenhuis in de Ontvangersstraat en knapten het onder leiding van Daniël volledig zelf op. De vernieuwde kelderverdieping deed dienst als een soort rust- en muziekruimte waar zelfs een piano stond opgesteld.

Wegenwerken

“In 2011 is dan uiteindelijk de miserie begonnen”, zucht Maria. “Mijn kinderen kwamen me oppikken nadat ik enkele weken in het ziekenhuis lag en vertelden dat het water in de kelder enkele centimeters hoog stond. ‘Onmogelijk’, dacht ik meteen. Bijna twintig jaar lang waren er nooit problemen. En net op het moment dat die grote wegenwerken begonnen liep het fout. Dat kon geen toeval zijn”, aldus Maria. Gesprekken met het stadsbestuur en de aannemer leverden niet veel op. “En zo sleept die zaak al jaren aan. In 2014 en 2015 zijn er weer wegenwerken geweest. Maar aan mijn situatie verandert er niks. Ik heb al verschillende keren mijn loodgieter laten komen om te kijken of de fout écht niet bij ons ligt. Elke keer opnieuw krijg ik bevestiging dat aan onze woning alles in orde is. Waar het water dan wel vandaan komt? Dat vraag ik me dus ook af”, zucht Maria, die een advocaat onder de arm nam. Een expert zal moeten uitmaken waar de oorzaak ligt. “Voor mij is de maat alleszins vol. Ik wil eindelijk mijn kelder terug!”

Verkoop

In de kelder zelf is de ravage groot. Alles wat dicht tegen de grond staat is beschimmeld. Ook de muren zitten vol vochtplekken. Ondanks haar gevorderde leeftijd maakt de weduwe zich ook zorgen over de toekomst. “De waarde van het huis zakt heel wat als de kelder niet droog is. Wat als mijn kinderen later het huis willen verkopen? Dan zitten zij met het probleem.” Bij de stad houden ze zich eraan de procedures te volgen. “Na werken kunnen er inderdaad plots problemen opduiken. Als die vrouw veel last ondervindt, dan moet ze de stad in gebreke stellen. Wij kunnen dan op onze beurt de aannemer in gebreke stellen”, reageert schepen van openbare werken Philip Pierins (sp.a).

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier