Website Boetprocessie gehackt door moslimextremist

De Sodaliteit vreest niet dat ook de Boetprocessie zelf een doelwit van moslimextremisten zal worden © GF
Redactie KW

Omdat de boodschappen niet zomaar te verwijderen waren, verkoos de Sodaliteit van de Gekruisigde Zaligmaker om een heel nieuwe website online te plaatsen.

Er wordt gezegd dat de website van de Boetprocessie gehackt werd door IS, maar dat is eigenlijk niet zeker.

Mogelijk gaat het om een sympathisant van IS, in elk geval is het iemand die Arabische boodschappen op de site plaatste. Rond de tijd van de aanslag op Charlie Hebdo op 7 januari verschenen op de site boodschappen in het Engels met verwijzingen naar de Arabische wereld. “Wij waren niet het enige slachtoffer”, zegt Gilbert Vanlerberghe, prefect van de Sodaliteit. “Ook in Frankrijk werden enkele websites gehackt, vooral van overheidsdiensten en musea. Vermoedelijk was dat het werk van dezelfde hacker.”

“Het is moeilijk te weten te komen wie de dader is”, aldus Gilbert Vanlerberghe. “Omdat ook in Frankrijk heel wat sites werden gehackt, vermoeden we dat de dader uit Frankrijk komt. Maar dat weten we niet zeker. We hebben dit aan de politie meegedeeld. De website is nu ook afgesloten voor enkele landen, waaronder Rusland. Vanuit die landen is onze site niet meer toegankelijk.”

Het is wel zo dat de Boetprocessie extra aandacht zal krijgen

De Sodaliteit vreest niet dat ook de Boetprocessie zelf, dit jaar op 26 juli, een doelwit van moslimextremisten zal worden. “Je kan nooit iets uitsluiten, maar waarom zouden ze Veurne viseren en bijvoorbeeld Brugge niet?”, vraagt Gilbert Vanlerberghe zich af. “Ik denk niet dat we ons mogen laten afschrikken. Dat is wat ze beogen, maar we mogen daar niet in lopen.”

Burgemeester Peter Roose wil niet veel kwijt over extra veiligheidsmaatregelen tijdens de Boetprocessie. “Als ik daar iets concreets over zeg, dan zijn het geen veiligheidsmaatregelen meer”, stelt de burgervader. “Maar het is wel zo dat de Boetprocessie extra aandacht zal krijgen.”

(HH)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Kust

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier