“We zijn trots en dankbaar voor ons grote gezin”

© Frank Meurisse
Redactie KW

Zondag 8 mei zetten we alle moeders naar goede gewoonte weer stevig in de bloemetjes. Trui Tytgat (42) uit de Monseigneur Bouckaertstraat mag zich aan een hoop bloemen verwachten, want samen met haar echtgenoot Daan Terryn (42) brengt ze maar liefst vier kinderen groot. “Het is soms een grote chaos, maar ik geniet van mijn gezin en ben dankbaar dat ik mijn kinderen heb.”

“We hebben altijd een grote kinderwens gehad”, zegt Trui. “We komen beiden uit een groot gezin en vonden het dan ook belangrijk dat we vier kinderen zouden krijgen.” Enkele maanden na hun huwelijk, in de lente van 1997, werd Stiene (17) geboren. Kort erna vernam het koppel dat Trui opnieuw zwanger was, deze keer van zoon Lukas (16). Een miskraam van een tweeling zorgde voor een domper op het gezinsgeluk ten huize Terryn. “Al mijn kinderen zijn geboren met een keizersnede. Aangezien je toen als vrouw maximum drie keizersnedes mocht ondergaan, waren we heel blij dat het een tweeling was”, aldus Trui. “Het is na enkele maanden jammer genoeg misgelopen.” Gelukkig werd Trui kort daarna opnieuw zwanger. “Grieke (14) en Andreas (10) hebben ons gezinsgeluk compleet gemaakt”, zegt Daan.

Het gezin Terryn woont in een charmante woning in de Monseigneur Bouckaertstraat. “We wonen hier al sinds we getrouwd zijn” , gaat Daan verder. “Andreas en Lukas delen een kamer. Stiene en Grieke hebben elk een eigen slaapkamer.”

hobby’s plannen

De kinderen lopen allemaal school in Izegem. Met voetbal, turnen, dansen en KSA worden de weekends ook goed ingevuld. “De meisjes gaan met de fiets naar school en de turnles, dat maakt het voor onze planning al iets gemakkelijker. Lukas en Andreas worden door Daan naar school en de voetbaltrainingen gebracht”, zegt Trui. ” Zij trainen drie keer per week én spelen beiden een match tijdens het weekend. Stiene geeft kleuterturnen en danst bij de Izegemse Dansacademie. Grieke is aangesloten bij een turnclub en geeft kleuterturnen op woensdagnamiddag en zondagvoormiddag. Daarnaast volgt ze nog drie uur voordracht en drama. Tot slot spendeert ze haar zondag bij de KSA-meisjes in Izegem.”

Wie waar en wanneer op de trainingen of match aanwezig moet zijn, is voornamelijk het werk van Daan. “Trui heeft met haar drukke activiteiten naast het werk niet veel tijd om de kinderen naar de hobby’s te brengen. Voor mij is het door de jaren heen een hobby geworden. Ik blijf dan even hangen op de training van mijn kinderen. Het is voor mij een vorm van niet te missen sociaal contact”, vertelt Daan, “In het begin was het een beetje zoeken. We hebben toen een auto moeten bijkopen omdat het met één wagen praktisch niet meer mogelijk was. Sindsdien lukt het goed.”

Vrolijke wanorde

Met vier kinderen in huis moet het op sommige momenten bijzonder druk zijn ten huize Terryn-Tytgat, maar volgens Daan en Trui valt dat goed mee. “Wij zijn dat al gewoon”, klinkt het. Een groot gezin hebben heeft in de ogen van de familie ook vele voordelen. “We zijn nooit alleen, maar anderzijds kunnen we ook niet zonder elkaar.”

Wanneer we op schoolreis zijn, zullen we altijd aan elkaar denken en een cadeautje kopen” , zegt Lukas. Studeren doen ze in groep, ook al hebben ze elk een eigen bureau. “We hebben elkaars aanwezigheid ook nodig om ons te kunnen concentreren. Ik word onrustig wanneer het stil is in huis”, zegt Grieke.

Daan en Trui vinden het fantastisch dat de kinderen het goed met elkaar kunnen vinden. “Het valt wel eens voor dat ze ruzie hebben, maar dat is meestal snel opgelost”, zegt Daan. “Het is leuk dat ze elkaar ook helpen met huishoudelijke klusjes. Soms kom ik thuis na een drukke dag en heeft Stiene gestreken, Lukas gepoetst en Grieke gekookt. Dat doet enorm veel deugd”, zegt Trui trots.

Tijd voor romantiek

Ondanks de drukte, is er nog steeds tijd voor liefde en romantiek tussen het koppel. “We maken gebruik van de vrije momenten die er zijn”, lacht Trui, “Wanneer Lukas uitgaat en Daan hem gaat oppikken, durf ik wel eens mee in de auto te springen. Dan hebben we toch enkele momenten voor ons alleen.” Echt nood aan qualitytime heeft het koppel niet. “Voor ons is het belangrijk om tijd door te brengen met het gezin. Als ouder cijfer je jezelf automatisch wat weg voor je kinderen. We zijn een paar keer alleen op reis geweest, maar het voelde toch alsof we hen in de steek hadden gelaten. We zijn dan meer met ons hoofd bij de kinderen dan dat we kunnen ontspannen”, aldus het koppel.

Volgens Trui en Daan is het perfecte recept van een groot gezin opvoeden dat je je blijft inzetten voor elkaar. “Voor mij is mijn gezin een blijvend engagement. Naar mijn kinderen, maar zéker ook naar Trui toe. Een gezin opvoeden is voor mij een straffer ja-woord dan een huwelijk”, zegt Daan, “We hebben misschien geen tijd voor hobby’s of kunnen niet altijd doen wat we willen. Maar door de jaren heen hebben we ook ingezien dat we moeten genieten van de kleine dingen in het leven.”

Moederdag

Op zondag 8 mei wordt naar goede gewoonte de Belgische moeder in de watten gelegd. Volgens Lukas en Stiene wordt mama Trui die dag stevig verwend. “Maar niet alleen op Moederdag. We proberen elke dag iets te doen om mama te tonen dat we haar ontzettend graag zien.”

(KT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier