We verwachten nóg meer van de volgende feesten

© TVK
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

Sinksen18, geen Kortrijkzaan die er vorig weekend niet is geweest. Het grootste stadsfeest groeit jaar na jaar. Onze nieuwsmanager Mieke Verhelle vraagt zich af of de limiet stilaan bereikt wordt. “Met de majusteuze Broeltorens als decor, verwacht een mens nu eenmaal veel.”

Groot, groter, grootst. 250.000 toeschouwers. 206 optredens op 32 locaties. 7 km rommelmarkt. Sinksen wordt elk jaar groter en grootser. Vorig weekend leek het wel alsof de feesten de stad ontgroeid zijn. Sinksen groeit en dan worden de verwachtingen ook groter. Die werden tijdens het openingsspektakel bij veel mensen niet ingelost. Ook covoorzitter Arne Vandendriessche deelt die kritiek. We hadden nog maar pas de spectaculaire opening van de verlaagde Leieboorden achter de rug. Met de majestueuze Broeltorens als decor, verwacht een mens nu eenmaal veel.

De rommelmarkt is al vele jaren een succes, met inschrijvingen die de allures van Tomorrowland lijken aan te nemen. De langste van België bracht bovendien een massa kijkers op de been, waardoor het af en toe wandelfile was. Het centrum leek wel op een ondoordringbare zee van mensen. Wat dan weer voor gemor bij veel centrumbewoners zorgde. Vooral dan bij diegenen die zelf niet naar de feesten konden en de stad uit moesten voor een of andere verplichting.

Wordt Sinksen niet te groot voor Kortrijk?

De oproep om met de fiets naar Sinksen te komen, werd goed opgevolgd. Toch stonden ook alle centrumparkings vol op zondag, kon ik zelf aan den lijve ondervinden. Velen wilden die auto ook ‘s nachts laten staan omdat de alcohol net iets te rijkelijk vloeide. De taxicentrales werden echter overspoeld door aanvragen, waardoor velen letterlijk in de kou bleven staan… of toch beschonken in hun auto stapten.

De vraag rijst dan ook of Sinksen niet te snel groeit in vergelijking met de organisatie, die toch grotendeels op vrijwilligers draait. Er komt meer volk, maar de straten worden niet breder. Je kan je faciliteiten in de stad niet afstemmen op een vierdaags feest eenmaal per jaar. Is Sinksen Kortrijk ontgroeid? Of leggen de Kortrijkzanen nu eenmaal de lat hoog voor hun favoriete feesten? Elke Sinksen opnieuw is nog legendarischer dan de vorige. Dus verwachten we nóg meer van de volgende. De groeipijnen onderweg nemen we er dan graag bij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier