“We hebben de kracht niet meer om al onze kerken open te houden”

Het participatiemoment in CC De Steiger kon op maar weinig aanwezigen rekenen. © (CB)
Redactie KW

De Menenaars lijken amper wakker te liggen van de toekomst van hun kerken, nauwelijks 30 geïnteresseerden daagden op voor een participatiemoment in CC De Steiger, met als doel de kerken opnieuw een relevante rol te geven binnen onze samenleving.

Het stadsbestuur en het centraal kerkbestuur vragen zich samen af welke functies de Sint-Vedastuskerk, de Sint-Franciscuskerk, de Sint-Jozefkerk en de Sint-Jan Baptistkerk in de toekomst kunnen vervullen. De mogelijke opties variëren van behoud van hun religieuze functie over het vervullen van sociale nevenactiviteiten tot een totaal nieuwe herbestemming of zelfs afbraak.

Kerken ontwijden

“Er is een gebrek aan priesters, er zijn steeds minder kerkgangers en de kerkgebouwen dreigen in de toekomst leeg te staan en te verloederen”, weet schepen Griet Vanryckegem.

“De beste keuze lijkt om één of twee kerken te ontwijden en twee kerken te behouden“, aldus schepen Laurent Coppens. “Voor de kerk op Ons Dorp mogen we in de toekomst relatief hoge kosten aan het dak verwachten, maar in haar voordeel pleit dan weer dat ze ver van de andere kerken verwijderd ligt. De Sint-Vedastuskerk heeft dan wel hoge periodieke kosten in vergelijking met het aantal diensten, als decanale en tevens grootste kerk blijft dit beschermd monument best haar religieuze functie behouden.”

Haalbaarheidsstudie

De toekomst van de nabijgelegen Sint-Franciscuskerk en Sint-Jozefkerk op de Barakken oogt dan weer bijzonder onzeker. In beide kerken zijn er geen periodieke weekendvieringen meer en bijgevolg scoren ze laag wat het aantal bezoekers betreft. De Kapucijnenkerk is eigendom van de stad, die alvast een haalbaarheidsstudie omtrent een herbestemming voor dit beschermd gebouw liet opstarten.

Voor de Sint-Jozefskerk liggen de toekomstige investeringskosten liggen erg hoog, vooral de toren verkeert in een zeer slechte staat. Ook hier loert ontwijding om de hoek en daarna liggen werkelijk alle opties open. “Ons probleem is dat we de kracht niet meer hebben om al onze kerken open te houden”, beseft deken Eddy Lagae.

Onder de aanwezigen viel hier en daar de berustende opmerking te noteren dat het participatiemoment moet dienen als doekje voor het bloeden, terwijl over het eigenlijke lot van de kerken allang beslist is.

(CB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier