“We hadden maar één doel: we moeten die kinderen in veiligheid brengen”

Tom Leroux, Luc Claeys, Peter Dheedene en vader Marciano Galliez voor het balkon langs waar de gemeentearbeiders Marciano's kinderen gered hebben. © nvr
Redactie KW

Gemeentearbeiders Luc Claeys (57), Peter Dheedene (41) en Tom Leroux (41) uit Wielsbeke ontvingen donderdag het burgerlijk ereteken voor daden van moed, zelfopoffering en menslievendheid. West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé beloonde hen met een medaille omdat ze op 30 oktober 2014 een meisje van 17 en een jongen van 5 uit een brandende woning in de Marktstraat gered hebben.

In de ochtend van 30 oktober 2014 begon Luc zijn ronde met de veegmachine aan de kerk van Wielsbeke. Hij herinnert zich nog alles alsof het gisteren was. “Het was er heel rustig, want er was die dag geen school. Plots merkte ik een zware stank op. Ik keek naar de Marktstraat en ik zag rook uit een huis komen”, vertelt hij.

Bonken

Als Luc dichter gaat kijken, ziet hij vlammen. Hij beseft onmiddellijk het gevaar en belt de brandweer. “Ik belde ook aan bij het huis, maar niemand opende de deur. Ik bleef bonken op deuren en ramen, maar er volgde geen reactie. Ik maakte dan de buren wakker en zij vertelden dat er nog kinderen in het huis waren“, gaat hij door. “Na enkele minuten blijven proberen, konden we uiteindelijk oogcontact maken met de kinderen.”

Malte Gaillez en zijn grote zus Angélique Rubrecht sliepen op de eerste verdieping, terwijl hun ouders aan het werk waren. Ze waren in paniek.

Op dat moment merken ook Peter en Tom een rookpluim op. “We waren op weg naar Ooigem om daar een werkje te doen, maar we beslisten te stoppen”, geeft Peter aan. Luc, Peter en Tom twijfelden niet. “We hadden maar één doel: we moeten die kinderen in veiligheid brengen. Het raam stond al bol van de warmte, we konden niet meer wachten”, zegt Peter.

Dat ze daar na ruim een jaar nog aan dachten! We vinden het in ieder geval een mooi gebaar

Met een versleten ladder konden de drie werkmannen langs het balkon van het vroegere Restaurant Marcel de kinderen naar beneden halen. “Net op tijd. We waren nog maar het hoekje om of het raam barstte in duizend stukjes. De vlammen gingen direct de hoogte in”, weet Tom nog. De brandweer deed uiteindelijk de rest. “De twee honden waren in het huis, maar van de brandweer mocht niemand meer naar binnen. Gelukkig kon de brandweer hen ook nog redden.”

Veel erkenning

Luc, Peter en Tom kregen al veel erkenning voor hun moedige daad. “Op de nieuwjaarsreceptie in het begin van 2015 kregen we een grote bedankingsmand van de gemeente”, vertellen de drie mannen. Ook van de oma van de kinderen kregen de arbeiders een bedankingskaartje.”

Anderhalve maand geleden kregen ze dan te horen dat ze een medaille voor moed en zelfopoffering zouden krijgen. “Dat ze daar na ruim een jaar nog aan dachten! We vinden het in ieder geval een mooi gebaar”, geeft Peter aan. Ook Marciano Galliez (35), vader van de kinderen, vindt dat ze de medaille verdienen. “Zonder hen was het misschien slechter afgelopen. Ik gun ze het van harte.”

(NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier