WB-manche Koksijde gaat (voorlopig) door, burgemeester bezorgd over opmerking Franse regering

Redactie KW

Dinsdagmorgen overlegden burgemeester Marc Vanden Bussche, korpschef Nicholas Paelinck en de voorzitter van de ‘Koninklijke Veloclub de Verenigde Vrienden’ Jan Deramoudt over de wereldbekermanche van zondag.

Er was twijfel daaromtrent gezien de terreurdreiging, de specifieke ligging van het parcours (op de luchtmachtbasis, naast het asielcentrum) en de bezorgdheid vanuit Frankrijk over de aanwezigheid van dat asielcentrum.

“Mijn korpschef geeft aan de veiligheid op en rond het terrein van de cyclocross aan te kunnen, maar ik zit in mijn maag met de opmerking van de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve vandaag in Het Laatste Nieuws”, vertelt burgemeester Marc Vanden Bussche. “Daarin stond: ‘Het Elysée is bezorgd over de aanwezigheid van Belgische asielcentra in de grensstreken met Frankrijk. De Fransen vrezen meer bepaald voor infiltraties van mensen met kwalijke bedoelingen. De bezorgdheid zou onder meer gaan over de aanwezigheid van een vluchtelingenkamp in Koksijde (..).”

Als deze info vanuit Frankrijk juist is – waarbij Koksijde expliciet bij naam wordt genoemd – dan vraag ik de onmiddellijke sluiting van het asielcentrum

“Wij hebben geen idee op welke analyse dit is gestoeld, misschien hebben ze in Frankrijk gegevens die wij niet kennen. Maar exact dezelfde bezorgdheid poneren wij al sinds 18 september. De dag dat beslist werd om op de operationele luchtmachtbasis van Koksijde een asielcentrum te openen. Middenin de bekende problematiek van de transmigranten waarbij duizenden mensen door de Westkust naar Calais trekken voor de oversteek naar Engeland. Nu wordt deze zorg bevestigd van de andere kant van de grens. Daarom heb ik onze minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon gecontacteerd. Hij is hier op 23 september geweest en kent de specifieke problematiek van de politiezone. Als deze info vanuit Frankrijk juist is – waarbij Koksijde expliciet bij naam wordt genoemd – dan vraag ik de onmiddellijke sluiting van het asielcentrum. Ik begrijp niet waarom we dit onnodig risico nog moeten nemen, waarom we nog zoveel manschappen moeten inzetten. De asielcentra moeten weg van de grens, weg van de mensensmokkelroute die loopt langs de kustlijn van Oostende over Jabbeke terug langs de autostrade en station Adinkerke naar Calais.”

De cyclocross gaat zondag a.s. dus voorlopig door, maar de burgemeester wenst duidelijkheid van de minister van Binnenlandse zaken. Ondertussen voorziet de korpschef voor zondag extra politiedispositieven op het parcours van de cyclocross en naast het terrein. Er worden ook militairen ingezet voor de statische controle. Hij raadt de bezoekers aan om geen rugzakken of tassen mee te nemen, alles wordt gefouilleerd door de politie. Dit aan de drie ingangen en ook aan de vip.

“We willen er alles aan doen om deze prestigieuze wedstrijd te laten plaatsgrijpen”, aldus nog burgemeester Vanden Bussche. “We organiseerden in 2012 het WK cyclocross en kunnen dus buigen op een heel sterk veiligheidsplan dat toen reeds in voege ging. We willen alle cyclocrossliefhebbers zondag trakteren op een feestelijke, spannende Vlaamse duinencross. Mathieu van der Poel maakt zijn crosscomeback in het zand van Koksijde, we kijken dus uit naar een mooi duel met o.m. Wout van Aert.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier