Watersnood : 40 bufferbekkens hebben erger voorkomen, maar er is nóg werk op de plank

De Heulebeek ging ferm buiten haar oevers in Dadizele. © Jan Stragier
Jos Remaut

Dit blijkt uit de monitoring van de wateroverlast van gisteren en vandaag door de dienst Waterlopen van de provincie. Er staan alvast investeringen in bijkomende bufferingscapaciteit op de agenda in Moorslede, Ardooie, Vlamertinge en Zwevezele. In Zonnebeke, Voormezele en Lichtervelde komen er extra bermen, en in Zillebeke moeten rioleringswerken in de toekomst soelaas bieden.

De Provincie West-Vlaanderen volgt, samen met de West-Vlaamse gemeenten, de wateroverlast in West-Vlaanderen op de voet. De regio’s Roeselare, Ieper en Menen waren tot nu toe het zwaarst getroffen, met neerslaghoeveelheden tot 100 liter per vierkante meter geregistreerd op twaalf uur tijd. In andere gemeenten zijn neerslaghoeveelheden geregistreerd van 50 tot 70 liter per vierkante meter . Enkel de kuststrook bleef gespaard met ongeveer 15 liter per vierkante kilometer.

De zowat 40 bufferbekkens in West-Vlaanderen, aangelegd door Provincie en gemeenten, hebben vaak grotere schade voorkomen. Zo hebben de bufferbekkens in Sint-Eloois-Winkel, Meulebeke, Pittem, Ingelmunster, Izegem, Ruiselede, Oostkamp, Zedelgem en Kortemark goed gewerkt.

Waar de neerslag nog groter was, bleek de capaciteit van de bufferbekkens te klein om alle schade te voorkomen. Op de meeste plaatsen zijn concrete maatregelen voorzien. Waar dit nog niet het geval is, moet bijkomende evaluatie leiden tot nieuwe maatregelen.

Stand van zaken deze namiddag :

Oostnieuwkerke: het bekken op de Mandelbeek heeft grotendeels gewerkt voor Oostnieuwkerke. Van daaruit stroomde het water af naar Roeselare (Schiervelde) en zette daar enkele straten onder water.

Roeselare: verscheidene straten en huizen liepen onder water. Het water kwam van diverse beken naar het centrum. De afremming van het water op de Collievijverbeek en de bufferbekkens op de Onledebeek, Babiliebeek en Krommedijkbeek hebben de schade beperkt, maar de capaciteit bleek onvoldoende voor deze hoeveelheid neerslag.

Dadizele : (afwateringsgebied van de Heulebeek): de capaciteit van het bestaande bufferbekken in het centrum van Dadizele was onvoldoende. Bijkomende buffering staat al op het meerjarenprogramma van de Provincie. Dit wordt voorzien op de bovenloop van de Heulebeek-Passendalebeek in Moorslede. Hiervoor is 700.000 euro voorzien in het meerjarenbudget.

Voorbij Dadizele stroomt het water van de Heulebeek verder af naar Ledegem, Moorsele, Gullegem en Heule. Daar werden geen grote problemen gesignaleerd.

Ardooie: het bekken heeft gewerkt, maar toch kwamen straten en huizen onder water. Er zijn grondaankopen in het vooruitzicht om een bijkomend bufferbekken te realiseren. Hiervoor is 300.000 euro voorzien op het meerjarenbudget van de Provincie.

Zonnebeke: in Zonnebeke begon gisterenavond de wijk Boudewijnpark onder water te komen. De grondverwervingen voor de aanleg van een berm zijn aan de gang, het plan voor de stedenbouwkundige vergunning is klaar.

Langemark: het water van de Hanebeek stroomt verder naar Langemark. Ter hoogte van Sint-Juliaan liep het water het ontmoetingscentrum binnen.

In de regio Ieper zijn de centra van Zillebeke, Voormezele en Vlamertinge het ergst getroffen.

Zillebeke: het centrum stond onder water. Het water stroomt voorbij het centrum naar de Zillebekevijver en zo verder naar de Verdronken Weiden net voor de stadskern van Ieper. Rioleringswerken in het dorp staan op stapel en moeten de afwatering verbeteren.

Voormezele: de berm die Voormezele moet beschermen is uitvoeringsklaar, de stedenbouwkundige vergunning is goedgekeurd. De werken kunnen binnenkort starten.

Vlamertinge: Vlamertinge heeft wateroverlast gehad in de buurt van de Kemmelbeek. De Decerfwijk heeft net stand gehouden dankzij grote pompen van brandweer en aannemer. Bijkomende buffering ter hoogte van de ring zit in onderhandelingsfase, met de eigenaars in samenwerking met de stad.

Poperinge: er werden geen problemen gemeld. Het bufferbekken op de Vleterbeek heeft gewerkt. De Poperingevaart voorbij het centrum van de stad stroomt in de vallei en kan daar uit zijn oevers treden.

Lichtervelde: enkele huizen staan onder water langs de Drielindenbeek. Voor de bijkomende berm om Lichtervelde te beschermen werd een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd. Verwacht wordt dat de aanleg ervan na het bouwverlof kan starten. De twee al aangelegde bekkens hebben goed gewerkt.

Zwevezele : er waren er problemen ter hoogte van de Watermolenstraat. Het project voor de aanleg van een bufferbekken staat ook hier op stapel. In het meerjarenbudget van de Provincie is 600.000 euro voorzien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier