Wasbar-bedenker Yuri loopt marathon van New York voor de Cliniclowns

© GF
Redactie KW

Op 5 november loopt Yuri Vandenbogaerde, die samen met zijn partner Dries Henau de Wasbar bedacht, de marathon van New York ten voordele van Cliniclows. “Ik ben extreem slecht voorbereid, maar kinderen die ziek worden, hebben dat ook niet gepland.”

“Het is de allereerste keer dat ik een marathon zal lopen”, bekent Yuri Vandenbogaerde, “en het zal waarschijnlijk ook de laatste keer zijn.” Nochtans was Yuri, die opgroeide in Bossuit en tegenwoordig in Gent woont, als tiener erg sportief. “Ik heb zelfs sportschool gedaan, maar atletiek was nooit mijn favoriete vak. Eigenlijk haat ik lopen, ik vind het vervelend om op mijn eentje te gaan joggen.” Toch liet Yuri zich met plezier overhalen voor het goede doel van Cliniclowns. De ziekenhuisclowns bezoeken al sinds 1994 zieke kinderen en bezorgen hen afleiding en plezier. “Als ik meedoe aan loopwedstrijden, dan is dat om een goed doel te steunen. Eerder al liep ik mee met Blue Run 4autism in Gent en Think Pink in Kortrijk.”

We willen duidelijk maken dat je de Cliniclowns het hele jaar door kan steunen

Deze keer was het Inge Geerdens die met het voorstel kwam om de marathon van New York te lopen. Yuri en Dries kennen de CEO van CVWarehouse, een softwarebedrijf voor rekrutering, nog van hun deelname aan Topstarter, het Eén-programma dat ze in 2013 wonnen met hun Wasbar-concept. “Inge heeft de marathon van New York vorig jaar gelopen en was zo enthousiast dat ik niet anders kon dan me ook inschrijven.” In totaal komen twintig lopers in een outfit met het logo van Cliniclowns aan de start in New York, waaronder ook acteur en presentator Jan Van Looveren. “In de eerste plaats willen we centen inzamelen zodat de Cliniclows ook in de toekomst zoveel mogelijk zieke kinderen kunnen bezoeken. Maar daarnaast willen we de organisatie ook in de aandacht te brengen en duidelijk maken dat je de Cliniclowns het hele jaar door kan steunen als donor.”

Slechte voorbereiding

Yuri, die samen met zijn partner Dries het PR- en marketingbureau Ambassy uitbaat, probeert om twee keer per week te sporten samen met een personal trainer, maar is dat voldoende om de finish te halen op 42,195 kilometer? “Ik ben extreem slecht voorbereid”, zegt hij zelf. “Ik heb ook een slechte knie, die me al meermaals parten speelde tijdens het trainen. Sommigen zeggen dat ik het niet moet doen, maar kinderen die van de ene op de andere dag ziek worden, hebben zich daar ook niet op voorbereid. In die zin motiveert het me nog meer. Als ik me in de plaats stel van die kinderen en dat we hen kunnen helpen door mee te lopen, dan geeft me dat energie.”

“Ik verwacht dat ik mezelf zal tegenkomen, maar dat is wel oké. Er zal ook veel volk, muziek en sfeer zijn onderweg, dus ik vermoed dat het een combinatie van sterven en genieten zal worden. Ik ben slechts één keer voor twaalf uur in New York geweest en ik heb er toen ontzettend veel gewandeld. Deze keer hoop ik ook wat van de stad mee te pikken, al moet ik er wel veertig kilometer voor lopen”, lacht Yuri.

De Cliniclown-lopers van de New York Marathon zamelden al 88.708 euro in, waarmee ze 5.913 zieke kinderen kunnen bezoeken. Yuri en de andere lopers steunen, kan via deze website.

(Jasmien Aernout)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier