Warme ondernemers versterken elkaar

© LOO
Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

Een baby die in huilen uitbarst. Een peuter die vol verwondering kijkt. Een glunderende moeder. Sinterklaas en Zwarte Piet maken emoties los. Ikzelf associeer de goedheilig man altijd met de geur van turnpantoffels. Een gevolg van zijn bezoekjes aan mijn lagere school. De Sint stelde zijn troon dan op in onze turnzaal en het rubber van onze turnsloffen kriebelde altijd in mijn neus.

Deze week bezocht de Sint het Parkhotel om 120 kinderen te verwennen die niet de beste kansen in het leven hebben gekregen. Het was een initiatief van drie Kortrijkse ondernemers: een sterrenchef, een hoteluitbater en de eigenaar van een bistro. Ze werken normaal voor klanten die topservice gewend zijn. Klanten die zich in hogere kringen begeven. Maar deze ondernemers voelen zich niet te beroerd om iets terug te geven aan de maatschappij.

“Ze vormen een gemeenschap met een warm hart”

Even snel als het nieuws over hun initiatief zich verspreidde, even snel schaarden andere zakenlieden er zich achter. Straks is er de Nacht van de Achtkanter, ook daar toont ondernemend Kortrijk zijn groot hart. Om nog maar te zwijgen van A Taste for Charity, waarbij heel wat Kortrijkse restaurateurs een topavond serveren zodat sociale organisaties in de stad extra zuurstof krijgen. Zelfs de stoere mannen van de 6 Uren van Kortrijk stellen zich kwetsbaar op om geld in te zamelen.

Het is typisch voor die Kortrijkse ondernemers. Ze versterken elkaar. Er heerst hier een ons-kent-ons-mentaliteit waarbij ze onderling zaken met elkaar doen. En dan kunnen ze hard onderhandelen. Maar ze vormen ook een gemeenschap met een warm hart. Niet alleen voor elkaar, ook voor de stad en haar inwoners. En als het is voor de zwakkeren van die stad, dan zetten ze dat warme hart nog extra open. Het liefst doen ze dat met een feestje erbij, waardoor ze elkaar nog wat beter leren kennen. Waar banden worden gesmeed die weer tot nieuwe initiatieven leiden. Het zorgt voor een sfeervolle rimpeling in de stad. Een die doet beseffen dat het bijna weer Kerstmis is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier