Warme novembermaand brengt artiesten ijssculpturen in Brugge in de problemen

© REUTERS
Redactie KW

Sinds 30 oktober is men op het Brugse stationsplein volop bezig met het kappen van de figuren van Studio 100 uit grote ijsblokken.

Maar de buitentemperatuur speelt de organisatoren zwaar parten. Terwijl het binnen ongeveer -15 °c is, is het buiten 16°c. Een temperatuursverschil aangeeft van meer dan 30 graden.

De koelinstallaties staan am enkele weken op maximaal vermogen en verbruiken uiteraard heel wat meer elektriciteit dan was voorzien in de budgettering. “Ice-art moet worden gebouwd in vriestemperaturen en liefst zo laag mogelijk opdat het plaatsen van de ijsblokken op elkaar dan makkelijker gaat”, klinkt het. “De ene blok wordt op de andere geplaatst en als cement gebruikt men water met een beetje sneeuw. Hoe kouder de omgeving, hoe sneller de blokken aan elkaar vriezen. Andere jaren kan dit bij -18 tot -20°c maar de installatie is niet voorzien op buitentemperaturen zoals we die nu kennen.”

Het is de warmste novembermaand in de geschiedenis. Gelukkig word er geen gebruik meer gemaakt van ‘geïsoleerde’ tenten maar word er nu gewerkt met eco-thermische hangaars.

Verkoudheden

Voor de artiesten en het technisch team is het ook geen pretje. “Er zijn veel meer gevallen van ziekte, verkoudheden, keelontstekingen en sinusitis”, leggen de organisatoren uit. .

Het ijssculpturenfestival opent de deuren op vrijdag 20 november en duurt tot en met 3 januari 2016. De hele Studio 100 staat er verijst, van K3, Maya de Bij, Wickie de Viking, Kabouter Plop, Piet Piraat, Samson & Gert en Bumba.

>> Meer informatie : www.ijssculptuur.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier