‘Warme’ fotograaf Manil Masil uit Wervik met pensioen

Redactie KW

Fotograaf Manil Masil (75) uit de Molenstraat is met pensioen gegaan.

Zijn vader Danïel zaliger was ook fotograaf in de Nieuwstraat. Zoon Manil behaalde in Vorst zijn A1 fotografie. “Dat was aan het ‘Nationaal Radio en Filmtechnisch Instituut'”, vertelt Manil.

Gouden Schoen

“Ik liep daarna van 1959 tot 1960 eerst een jaar stage bij een beginnende industriële fotograaf Rembrandt in Ingelmunster en hielp daar de zaak opstarten. Nadien werd ik dan vijf jaar hulpfotograaf in Nieuwpoort Stad. Mijn vader had kennissen die ook fotograaf waren en via via ben ik dan in 1967 als zelfstandige begonnen in Gavere.”

Nieuwstraat

Na negen jaar, in 1976, keerden Manil en zijn echtgenote Hilda Devos naar Wervik terug. “Mijn vader was toen gestopt en ik begon in de Nieuwstraat in een winkel naast jeugdhuis De Bierpompe”, vertelt Manil. “Omdat er daar niet genoeg plaats was zijn we in 1986 verhuisd naar de Molenstraat. Dankzij mijn vader kon ik stage doen bij Agfa Gevaert. Onder meer over de kleurfotografie. Dat was heel leerrijk.”

Filmrollen

“Ik heb nog de tijd meegemaakt dat de filmrollen manueel werden ontwikkeld. Mijn hele loopbaan deed ik alles zelf. Geen labo’s dus voor mij waar men foto’s laat ontwikkelen door derden. Door die labo’s is de fotograaf doodgebloed. Vroeger was er bij een fotograaf veel meer kennis vereist. Door het internet passeert alles nu boven het hoofd van een beroepsfotograaf.”

Lesgever

Mijn mooiste opdrachten waren voor de Orde van Malta. Dat is een ridderorde en het was altijd in de Jeruzalemkerk in Brugge. Ik heb er nog Moeder Teresa ontmoet.” Natuurlijk zal ik de job missen, ik ben geboren in de stiel en was veel onder de mensen”, vertelt Manil. “Het was een mooie tijd. Nu zal ik tijd hebben om te fietsen en oude foto’s van mijn vader te archiveren naar digitaal.

Zijn moeder Marguerite Ghesquière (in januari 104) is de oudste inwoonster van de Tabaksstad. De winkel ‘Fotoateljee Manil’ in de Molenstraat staat te koop via een vastgoedkantoor.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier