Warm water en verwarming dankzij afvalverbranding

Thibeaut Terrie en Debby Dequesne BRU © BRU
Redactie KW

Het warmtenet Kuurne-Harelbeke is officieel in gebruik: een zevental woningen wordt verwarmd met restwarmte van Imog. Thibaut Terrie en Debby Dequesne wonen in een van die huizen. “We betalen stukken minder dan in ons vroeger huis”, aldus het Kuurnse koppel.

Eind september verhuisde het jonge koppel van Harelbeke naar hun nieuwe woning aan de Weidenstraat. Hoe ze zouden gaan verwarmen, was snel duidelijk: de verkaveling werd aangesloten op het warmtenet Kuurne-Harelbeke. Verwarmen op gas of stookolie was meteen uitgesloten. Spijt over hun keuze hebben ze niet.

“We zien enkel voordelen in deze nieuwe, alternatieve bron van energie”, zegt Debby. “Een boiler hebben we niet nodig, want het water wordt ook met restwarmte verwarmd. Gevaar voor een CO-vergiftiging is er niet en schrik voor een gaslek moeten we ook al niet hebben.”

De energiekost blijkt bovendien erg goed mee te vallen. “Jaarlijks betalen we een vast bedrag, onder meer voor het onderhoud van de installatie. En uiteraard moeten we het verbruik betalen. Maar deze manier van verwarmen is stukken goedkoper dan alternatieven. De grootste aanpassing voor ons is de vloerverwarming overal. Dat hadden we vroeger niet en het is echt aangenaam. Onze woning heeft bovendien een extreem laag energieprestatielabel toegekend gekregen. Dat is ook mooi meegenomen”, zegt Debby.

Mankementjes

Ook Thibaut is tevreden dat de woning op een milieuvriendelijke manier kan worden verwarmd. “Al liep de introductie van het warmtenet niet geheel zonder problemen. De eerste maanden kende het systeem enkele kinderziekten”, zegt hij. “We kregen onze woning niet helemaal opgewarmd. Tijdens de winterperiode is zoiets natuurlijk niet erg comfortabel. Vermoedelijk lag de oorzaak daarvoor bij de tijdelijke gasketel die werd gebruikt om het warmtenet te voeden. Sinds vorige week is het warmtenet volledig operationeel en zijn die kleine mankementen gelukkig van de baan.”

De komende maanden en jaren worden nog tal van gebouwen aan het warmtenet gekoppeld. In Kuurne zullen dat vooral woongelegenheden zijn, in Harelbeke stadsgebouwen. “We zullen onder meer de brandweerkazerne, het stadhuis en het jeugdcentrum op die manier verwarmen”, aldus de Harelbeekse schepen van Energie Inge Bossuyt (SP.A).

Het warmtenet zal ervoor zorgen dat er in Kuurne en Harelbeke jaarlijks 10.000 ton minder CO² zal worden uitgestoten. Iets wat Vlaams minister van Energie Bart Tommelein toejuicht. “Dit is mooi richting 2020, wanneer de uitstoot van CO² met 20 procent moet zijn gedaald. Ik ben dan ook blij om hier te zijn. Zo kan ik ook nog eens de loftrompet steken over Kuurne. De afgelopen maanden haalde ik deze gemeente al aan als voorbeeld, dit wordt nu nogmaals bewezen.”

(BRU-AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier