Warenhuisketen betaalt 6.000 euro om… kapelletje te laten restaureren

Pastoor Guido Marchand zegende de kapel aan de ingang van de parking van het warenhuis in. © LV
Redactie KW

De kapel staat aan de ingang van de parking van het warenhuis.

Langs de drukke Menenstraat (N8) in Geluwe vond vrijdag de inhuldiging van de gerestaureerde Menenkapel plaats. Pastoor Guido Marchand zegende de kapel in. De kapel bevindt zich aan de ingang van de parking van het warenhuis Lidl. Opmerkelijk is alvast dat de warenhuisketen 6.000 euro betaalde voor de restauratie van de bouwvallige kapel. De stad en het Agentschap Wegen en Verkeer zorgden elk voor 3.000 euro.

De kapel staat op grond van het Vlaams Gewest. De Menenstraat is immers een gewestweg. In het stadhuis van Wervik werd destijds tussen de verschillende partijen een overeenkomst ondertekend voor de restauratie. In november 2009 boog een werkgroep zich over de toekomst van de kapel, die dateert van de jaren 1674 en nog nooit herbouwd werd. Ondertussen kwam er in 2012 een nieuwe vestiging van Lidl achter de Menenkapel. De toestand van die kapel was voor de warenhuisketen een doorn in het oog. Vandaar de financiële inbreng.

Kapel van voor 1900

De plannen voor de restauratie werden vroeger al uitgetekend door architect Willy Lannoy uit Wervik. Hij werd aangesteld door de vereniging ‘t Erfgoed Gilwe die zorgde voor de praktische uitvoering. Vroeger kwamen de mensen daar dienen tegen de geelzucht. Nu zoeken de mensen er troost en bemoediging.

Onze provincie telt meer dan 2.500 kapellen, maar slechts 1 op 5 dateert van voor 1900. Daartoe behoort dus ook de Menenkapel.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier