Warenhuis helpt restauratie van Menenkapelletje in Geluwe betalen

Redactie KW

Er is een doorbraak in het al jarenlang aanslepend dossier voor de restauratie van het bouwvallig Menenkapelletje langs de Menenstraat.

De warenhuisketen Lidl betaalt 6.000 euro. De stad en het Agentschap Wegen en Verkeer zorgen elk voor 3.000 euro. De kapel staat op grond van het Vlaams Gewest. De Menenstraat (N8) is een gewestweg.

“Historisch belangrijke waarde”

Vijf jaar geleden boog een zevenkoppige werkgroep zich over de toekomst van de kapel. “Het is een begrip en heeft historisch een heel belangrijke waarde”, zegt gemeenteraadslid Hendrik Ingelbeen (CD&V) die tot de werkgroep behoort. “Het dateert van de jaren 1672 en is nog nooit herbouwd geweest. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Geluwe bijna volledig van de kaart geveegd door kanonnen. Het eeuwenoude Menenkapelletje werd beschadigd, maar kon worden hersteld vlak na de oorlog. Door zijn historische waarde en bouwstijl is het Menenkapelletje opgenomen op de inventaris van het bouwkundig erfgoed. Dit betekent dat het niet mag worden gesloopt.”

Ondertussen kwam er een nieuwe vestiging van de warenhuisketen Lidl achter het Menenkapelletje. “Die kapel bevindt zich aan de ingang van de parking en voor Lidl is de toestand van die kapel een doorn in het oog”, zegt schepen Sanne Vantomme (N-VA). “We zijn principieel akkoord”, aldus schepen Belinda Beauprez. “Met het eerste voorstel waren we het eerst niet eens wegens te duur. Het dossier komt nog op de gemeenteraad.”

“Gift van een oude juffrouw”

Historicus Dirk Decuypere deed veel opzoekingswerk over het Menenkapelletje. “Het was een gift van een oude juffrouw, staat er in een eerste anonieme getypte aantekening vermeld”, zegt Dirk. “Vroeger kwamen de mensen daar dienen tegen de geelzucht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kapel zowel binnen als buiten gecementeerd. Er werd een altaar gegoten en belegd met stenen om er kandelaars te kunnen op plaatsen.”

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier