Waregemse Orde van de Prince nodigt tien afdelingen uit

Johan Vanden Heede, Renaat Vaes, Joanna Byttebier, Jacques Callens, Henri Lahousse, Monique Temmerman, Arnoud Declerck, Luc Pieters en Fernand Clapdorp van de Waregemse afdeling van de Orde van de Prince. © DJW
Redactie KW

De Waregemse afdeling van de Orde van de Prince was vorig weekend gastheer voor de West-Vlaamse collega’s tijdens de door haar georganiseerde Gewestdag waarvan het startschot werd gegeven in het stadhuis.

Met verwijzing naar Willem van Oranje (1533-1584) focust dit pluralistisch en apolitiek genootschap op het uitdragen van de Nederlandse taal & cultuur. Nieuwe leden kunnen er enkel bijkomen indien zij worden voorgedragen door wie al lid is. De Waregemse afdeling, opgericht 6 juni 1980, telt er een dertigtal. In totaal zijn er in Vlaanderen en Nederland zo’n 3000 mannen en vrouwen die lid zijn van de Orde van Prince. “Het was de beurt aan Waregem om deze Gewestdag te houden voor alle negen afdelingen uit de provincie, plus die uit Rijsel”, aldus oud-voorzitter Luc Pieters. “Bedoeling was in een sfeer van vriendschap met elkaar van ideeën te wisselen. We bezochten in groepjes verschillende locaties in de stad. De Gewestdag brengt alle afdelingen van West-Vlaanderen dichter bij elkaar”, meent Luc Pieters.

“We bezochten in groepjes verschillende locaties in de stad”

Onder de radar

Het is toch wel opmerkelijk dat De Waregemse Prince, toch al 37 jaar actief, al die tijd een beetje onder de radar bleef.

“We komen elke derde dinsdag van de maand samen. Soms nodigen we een spreker uit. Er is het driemaandelijkse tijdschrift Princizine. Eén keer per jaar organiseren we een uitstap.” (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier