Waregemse horeca maakt zich op voor de Cyclocross Masters

© BELGA
Redactie KW

Op woensdag 21 februari vindt in het stadscentrum van Waregem net zoals de afgelopen jaren de Cyclocross Masters, de spectaculaire afsluiter van het veldritseizoen, plaats. De Waregemse horeca maakt zich alvast op voor een topdag.

“Dit event wordt nu al voor de zesde keer in onze stad georganiseerd”, vertelt Chantal Coussement, de Waregemse schepen van Sport, Toerisme en Feestelijkheden. “Steeds kunnen we nadien een positieve evaluatie maken en proberen we zo’n evenementen dus ook te behouden. Ze zijn belangrijk voor de uitstraling van onze stad. Alles verloopt vlot. De samenwerking met Golazo is positief. Ons contract loopt nog tot 2019.”

“Dergelijke evenementen zijn belangrijk voor de uitstraling van de stad” – Chantal Coussement (schepen van Sport, Toerisme en Feestelijkheden

In tegenstelling tot de voorbije jaren zal de Cyclocross Masters niet meer in het stadscentrum plaatsvinden. “Als stad waren wij vragende partij om het parcours te wijzigen en gebruik te maken van de recent gebouwde Zuidboulevard. Dit nieuwe complex moet dienen als trekpleister voor evenementen in onze paardenstad. Bovendien moet het centrum nu niet meer verkeersvrij gemaakt worden. In tegenstelling tot andere edities worden nu enkel de Holstraat en het plein voor het Pand afgesloten. Het centrum, de Stormestraat, de parking onder het Pand en de parking van de Zuiderpromenade blijven open”, verduidelijkt Chantal Coussement.

Chantal Coussement.
Chantal Coussement.© JV

“Het programma van de Masters begint al in de namiddag met de jeugdinitiaties. Het is belangrijk om ook aandacht te schenken aan de jeugd. Bovendien is het leuk om die kleintjes eens bezig te zien. Daarna is het de beurt aan de volwassenen met verschillende wedstrijdjes. In het Pand zal er een dj zijn die voor extra sfeer moet zorgen. Natuurlijk zullen de weersomstandigheden een rol spelen, maar dat is bij alle evenementen zo. We kunnen rekenen op goede stadsmedewerkers die vooral het logistieke ondersteunen, onder andere door nadars te plaatsen. Omdat er veel evenementen in onze stad worden georganiseerd, zijn ze er ook wel goed op getraind”, lacht de schepen.

Steve Vandendriessche.
Steve Vandendriessche.© JV

Bij de Waregemse horeca maakt men zich ondertussen op voor een drukke dag. “Dit is een goed initiatief van de stad”, vertelt Steve Vandendriessche, uitbater van taverne ‘t Peerdeke aan het Pand. “Ik hoor van mijn klanten ze er echt wel naar uitkijken. In tegenstelling tot de voorbije jaren passeert de cross nu dicht bij mijn café en dat vind ik super. Hopelijk gooit het weer geen roet in het eten. Wij zullen woensdag alvast petjes uitdelen.”

Jurgen Van Thuyne.
Jurgen Van Thuyne.© JV

De Cyclocross Masters trekt dus weg van de markt, maar de horecazaken in het centrum lijken daar geen al te groot probleem van te maken. “Woensdag doen wij eigenlijk niets speciaal”, vertelt Jurgen Van Thuyne van Cappuccino op de Markt. “We zijn het stadsbestuur dankbaar dat het parcours gewijzigd werd. Normaal werd voor onze zaak een viptent opgebouwd, maar dat is nu het geval niet meer. Eerlijk gezegd vind ik het nu beter. De opbouw en afbouw van de tent nemen twee dagen in beslag. Reken daar de dag van de cross zelf bij en je komt uit op drie dagen. Nu blijft er gedurende die drie dagen parkeergelegenheid bestaan voor klanten. Bovendien is dit een goede zaak voor alle handelaars, die nu open kunnen blijven. Anders had je een verlies van twee dagen dat je moest proberen goed te maken op de dag van de cross. Vorig jaar was het slecht weer en was er weinig volk. Daardoor werd het verlies niet gecompenseerd. Daarnaast is ook het verlies van toppers zoals Sven Nys, die veel supporters meebrengen, voelbaar.”

Kevin Verbeke.
Kevin Verbeke.© JV

“Dit wielergebeuren betekent zeker een meerwaarde voor de stad“, aldus Kevin Verbeke, uitbater van ‘t Labierint op de Markt. “Ook al is het parcours gewijzigd en ligt het wat verder van ons, de mensen zullen wel binnenkomen als het koud is.”

(JV)

Waregemnaar aan de start bij heren elite: “Droom die uitkomt”

Thibaut De Smet.
Thibaut De Smet.© Coghe

Thibaut De Smet staat woensdag als één van de weinige beloften aan de start bij de heren elite in zijn thuisstad Waregem. “Voor mij is het eigenlijk een droom die uitkomt”, vertelt de eerstejaarsbelofte trots. “Toen Waregem de eerste keer de Cyclocross Masters organiseerde, speelde ik nog voetbal. Ik ging kijken en stond met alle renners op de foto. Daarnaast verzamelde ik ook kaartjes van de renners en nu mag ik zelf aan de start staan. Ik verwacht er eigenlijk niet veel van. Ik wil gewoon genieten van de sfeer en mij amuseren voor eigen volk.”

(JV)

Programma

– 15 uur: Jeugdinitiatie groep 1 (6 tot 8 jaar)

– 15.30 uur: Jeugdinitiatie groep 2 (9 tot 10 jaar)

– 16 uur: Jeugdinitiatie groep 3 (11 tot 12 jaar)

– 16.30 uur: Losrijden renners

– 18 uur: Presentatie renners

– 18.20 uur: Hold your horses

– 19 uur: High Jump

– 20 uur: Wedstrijd elite dames

– 20.30 uur: Wedstrijd elite heren

– 21.10 uur: Podiumceremonie dames en heren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier