Waregemse horeca heeft de weg naar BIN-Z nog niet gevonden

Juwelier Stefaan Casteur, hoofdinspecteur José Verbrugge, persofficier Michael Vanden Heede, Liesbeth Deman en Geert Vanderhaegen (beiden Unizo) dragen het BIN-Z een warm hart toe. (Foto HDV)
Redactie KW

Na de recente inbrakenplaag in Waregemse cafés mogen de vermoedelijke dieven dan wel zijn opgepakt, er blijft nog werk aan de winkel om horecabazen te overtuigen om in het BIN-Z, het buurtinformatienetwerk van de Waregemse zelfstandigen, te stappen.

Hoe werkt dat BIN-Z nu concreet? Eenvoudig: winkeliers, herbergiers of restauranthouders die een verdachte gedraging of situatie in de buurt vaststellen, verwittigen de politie. Die gaat na wat er aan de hand is en verstuurt indien nodig een sms’je of een mail met een preventieve tip met als bedoeling dat die natuurlijk door liefst alle leden van het netwerk wordt uitgevoerd. De politie geeft de leden ten slotte ook feedback over eventuele vorderingen in het dossier. Twaalf euro per jaar betalen Waregemse zelfstandigen om deel uit te maken van het BIN-Z.

Meerdere caféhouders die de voorbije weken met een inbraak geconfronteerd werden, hadden nog nooit van het systeem gehoord. Dat verklaarde de uitbater van café Fools Garden (Noorderlaan) vorige week. “In principe valt in een café ook niet veel te stelen, áls er niet te veel geld in de kassa steekt tenminste en als de automaten geregeld geleegd worden. De ervaring leert dat mensen vaak pas overgaan tot preventieve maatregelen nadat ze bestolen werden”, zegt persofficier Michael Vanden Heede van de Mirazone.

“De voorbije jaren werd fel promotie gevoerd voor het BIN-Z. Ik kan me moeilijk inbeelden dat er nog zelfstandigen zijn die het niet kennen, al besef ik wel dat cafébazen hun mails niet kunnen lezen als ze achter de tapkraan staan. Maar dan nog horen ze, los van het BIN-Z, genoeg van elkaar of van klanten aan de toog”, zegt Stefaan Casteur.

Aansluiten bij het BIN-Z? Mail naar liesbeth.deman@unizo.be.

Meer hierover in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws Gaver

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier