Waregemse Bruthaus Gallery wereldwijd op de kaart

Foto DJW
Redactie KW

Hangen er binnenkort werken van kleppers als Ai WeiWei of Anish Kapoor in Waregem? De kans is groot, nu het Waregemse Bruthaus Gallery een samenwerking aangaat met de wereldbekende kunstgalerie Continua uit Italië. Op die manier staat Waregem voortaan ook wereldwijd op de kaart in kunstmiddens.

De wereldbekende kunstgalerie Galleria Continua uit het Italiaanse San Gimignano met drie andere vestigingen in Beijing, Havana en Les Moulins werkt samen met de Waregemse Bruthaus Gallery van Joris en Nancy Van der Borght die aan de Molenstraat 84 gevestigd is.

Beloning

Dat is in elk geval opzienbarend aangezien alle bekende kunsthuizen in België maar wat graag zelf een overkomst willen afsluiten en daarvoor zeker in het rijtje gegadigden zouden staan. Dat is eigenlijk niet te verwonderen, als je weet dat Galleria Continua kleppers als Anish Kapoor, Ai WeiWei, Daniel Buren, Yannis Kounellis en tientallen andere bekende artiesten die wereldwijd de diverse kunstforums halen, in huis heeft. De kans dat Waregem dankzij de samenwerking met Bruthaus de komende tijd kan kennismaken met hun werk is vrij groot. Voor Bruthaus betekent het alvast een flinke opsteker en eigenlijk ook een beloning voor jarenlang pionierswerk in de stad aan de Gaverbeek.

Rotary Waregem

“Hoe het nu komt dat Continua met ons wil samenwerken? Daaraan gaat eigenlijk een lang verhaal vooraf dat begint met Rotary Waregem”, wil Joris Van der Borght vertellen. “Deze serviceclub organiseert elk jaar in cultuurcentrum Oude Kerk in Vichte een expositie. Dat is telkens in maart. De tentoonstelling valt dan samen met ons evenement Maart Kunstroute waaraan ook de Schakel, Claessens Canvas en Verde meewerken. Nu kwam de vraag van Rotary of het zelf ook niet met haar expositie aan de route kon deelnemen. Maar omdat wij enige tijd daarvoor hadden beslist voor Maart Kunstroute geen bijkomende locaties toe te voegen, werd besloten om Rotary op te nemen in het project en zowel Bruthaus als Claessens Canvas daarvoor in te schakelen. Een van de voorwaarden was dat ikzelf als curator zou optreden om de kunstenaars en hun werk te kiezen. Dat was geen enkel probleem.”

Verzamelaars

De afspraak met Rotary Waregem leidde er ook toe dat Joris Van der Borght op die manier in contact kwam met de kunstverzamelaars die werk voor de tentoonstellingen van de serviceclub uitleverden. En dankzij een van deze collectioneurs maakte Joris kennis met Mario Christiani, een van de drie partners van Galleria Continua.

“Bruthaus kiest resoluut voor hedendaagse kunstenaars die de lijnen van de toekomst uitzetten”

“Op zich was dat al een hele ervaring om met de Italiaanse galerie in contact te komen, dankzij een van de verzamelaars die werk heeft van kunstenaars die bij Continua onderdak vinden en daardoor wereldwijd worden vertegenwoordigd”, zegt Joris. “Meer nog, dankzij Continua slagen vele musea erin om nieuwe exposities te organiseren. De invloed van de Italianen is heel groot, zeker omdat ze een deel van de top van de hedendaagse, moderne kunst in huis hebben.”

Testcase

“Maar mijn verhaal gaat nog eventjes verder met de aankondiging van Mario Christiani dat hij het vliegtuig zou nemen om mijn galerie in de Molenstraat een bezoekje te brengen. Ook al om te zien of een van zijn artiesten die vanaf 11 maart naar aanleiding van Maart Kunstroute 2018 in Waregem wordt tentoongesteld. Dat is op de verdieping van Claessens Canvas, de Waregemse fabrikant van schilderdoek. Christiani luisterde naar mijn verhaal en kon zich daar blijkbaar in terugvinden omdat hijzelf zoveel jaar geleden ook op kleine schaal begonnen was en misschien wel op dezelfde manier als Bruthaus. Hij was meteen bereid tot samenwerking. De expositie van zijn artiest Giovanni Ozzola bij Claessens Canvas is dan ook een begin en tegelijk een testcase. Ik ben in elk geval meer dan tevreden.”

DFRNCE

Bruthaus Gallery timmert sinds september 2012 aan de kunstweg in Waregem en kiest resoluut voor hedendaagse kunstenaars die de lijnen van de toekomst uitzetten en in bepaalde gevallen zelfs al richtinggevend zijn. De komende maanden staat er heel wat op het programma.

Joris Van der Borght: “Normaal gezien hadden wij voor dit voorjaar ons paardenproject aangekondigd met een levend paard in de galerie. Dat gaan wij verschuiven naar de periode rond Waregem Koerse waar het toch meer op zijn plaats is, denk ik.”

“Intussen hebben wij van 11 tot 25 maart onze expositie DFRNCE met werken van Damien De Lepeleire, Stanislas Lahaut, Anna Lange,Oleg Matrokhin, Gauthier Oushoorn & Thomas Nolf, Lieven Segers, Robin Vermeersch en Katleen Vinck. Bij collega Claessens Canvas is er tegelijk de expo ‘the high DFFRNCE’ met zoals al gezegd Giovanni Ozzola van Galleria Continua en ook met Oleg Matrokhin. Daarop inhakend volgt Maart Kunstroute Waregem 2018 van 16 tot 18 maart. Een heel drukke maand, zoals je ziet.”

De exposities die op 11 maart begonnen zijn, staan in het teken van het goede doel. Bruthaus verkoopt vijftig exemplaren van een kunsteditie waarvoor het werk werd geleverd door de bewoners van het Waregemse zorgcentrum voor personen met een handicap Ten Anker.

De opbrengst van de verkoop is bestemd voor deze instelling. (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier