Waregemnaar 25 jaar in Egyptische cel voor moord op huwelijksreis

© MVW
Laurens Kindt

De voormalige paracommando die vorige zomer zijn kersverse bruid Sofie Daenen (32) uit Wielsbeke vermoordde op huwelijksreis in Egypte is daarvoor veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar. Gregory Vande Vyvere (35) moet die straf uitzitten in Egypte. “Wij zijn opgelucht dat hij daar gestraft werd en niet in België, waar hij er wellicht goedkoper van af zou komen”, zeggen de nabestaanden.

Op veel clementie van de rechters in de Egyptische provincie Sinaï moest Waregemnaar Gregory Vande Vyvere alvast niet rekenen. Na een korte behandeling van zijn zaak eind vorig jaar werd het verdict begin deze maand bekend gemaakt: 25 jaar achter tralies. Uit te zitten in een Egyptische cel, waar de levensomstandigheden voor de gedetineerden op zijn zachtst gezegd niet dezelfde zijn als die in Belgische gevangenissen.

De feiten waarvoor de man terecht stond, waren dan ook niet van de minste. Elf dagen na hun huwelijk in het stadhuis van Waregem sloeg, stampte en beet Gregory Vande Vyvere zijn kersverse bruid dood in hun kamer in het chique Savoy-hotel in de Egyptische badplaats Sharm-El-Sheikh. “Een Waals koppel dat ook in dat hotel aanwezig was, heeft aan de politie getuigd dat ze gezien hebben hoe Gregory Sofie, die vier maanden zwanger was, dwong om wijn te drinken. Hij wrong daarbij haar arm om. Later op de avond hoorden ze hoe Sofie riep en tierde van de pijn. Ze hebben de security gebeld, maar toen die arriveerde, was Sofie al overleden”, klinkt het bij de nabestaanden.

Gregory Vande Vyvere werd meteen in de boeien geslagen. De man ontkende in eerste instantie, maar zag al gauw in dat dit weinig zin had.

Bijtwonden

De resultaten van de autopsie waren overduidelijk: Sofie Daenen was overleden door toedienen van overmatig geweld en de enige die dat kon gedaan hebben, was de man met wie ze net getrouwd was. “De politie in Egypte heeft ons nog foto’s laten zien van Sofie. Bont en blauw geslagen was ze. Ze had bijtwonden over haar hele lichaam. Onze dochter is op een gruwelijke wijze vermoord. Ze moet enorm afgezien hebben”, denken de nabestaanden. Ze hopen op een of andere manier nog de gsm van Sofie te kunnen recupereren. “Daarop staan nog heel wat foto’s en andere herinneringen aan onze dochter. We zouden dat graag terug hebben. We namen al contact op met de manager van het hotel, maar die wist ons alleen te zeggen dat al haar spullen meegenomen zijn door de politie. Wellicht zat ook haar gsm erbij, maar die is nu spoorloos. Wij hadden nochtans graag een back-up gekregen van alles wat daarop staat. Hopelijk kan de politie ons daarvoor nog helpen”, klinkt het.

Sinds de feiten zit Gregory Vande Vyvere opgesloten in een gevangenis in de Sinaï-provincie. “Wij kregen de raad om het proces bij te wonen. Dat zou goed zijn voor de rouwverwerking. We waren al bezig met het boeken van vliegtickets, toen we plots te horen kregen dat het proces hoogstens twintig minuten zou duren en dat het in heel beperkte kring zou plaatsvinden. Die verre verplaatsing maken was dus zinloos. Ergens vinden we dat jammer. We weten ondertussen dat hij de feiten heeft toegegeven, maar we weten niet of hij op het proces zijn spijt heeft betuigd”, zeggen de nabestaanden.

De familie is tevreden dat Gregory Vande Vyvere streng gestraft werd voor de gruwelijke moord op hun zus en dochter.

Ondraaglijk

“Het was een opluchting dat hij in Egypte zou berecht worden en niet in België. Hier had men misschien verzachtende omstandigheden aangenomen en die zijn er volgens ons niet. Bovendien betekent 25 jaar cel in Egypte ook effectief 25 jaar cel. In België ben je nooit zeker hoe lang een dader in de cel zal moeten blijven. Hier was hij er zeker veel goedkoper van af gekomen. We zijn opgelucht dat het proces al bij al snel afgehandeld is. Kijk, het was Gregory die per se op huwelijksreis wilde naar Egypte. Wij werden daar helemaal buiten gehouden. Dat hij dan nu maar in Egypte blijft ook. Het zou voor ons ondraaglijk zijn om te weten dat hij hier in België in een comfortabele cel zit en bezoek kan krijgen van familie en vrienden”, klinkt het.

Voor de ouders van Sofie Daenen is het bijzonder pijnlijk dat ze nog altijd niet weten waarom hun dochter moest sterven. “Gregory heeft een brief geschreven die viavia aan ons is bezorgd. Daarin schrijft hij dat hij niet kan begrijpen hoe het zover is kunnen komen en dat Sofie echt niet verdiend heeft wat er gebeurd is. Natuurlijk niet! Sofie was zo’n lieve vrouw. Veel te goed voor deze wereld en zeker voor hem. Ze deed alles voor hem. Soms bekruipt me het idee om naar Egypte te reizen, naar de gevangenis waar hij zit, om hem op de man af te vragen waarom Sofie nu eigenlijk dood moest. Zou er een antwoord komen?”, vragen de nabestaanden zich af.

Kleinkinderen

De familie van Sofie trekt zich nu op aan N. en M., het zoontje en dochtertje van Sofie uit een vorige relatie. “Zij zijn het enige dat wij nog hebben van Sofie. Voor haar dood had Sofie haar kinderen echter al lang niet meer gezien, door problemen die ze had met de vader van de kinderen. Het contact met onze kleinkinderen is sinds kort enigszins hersteld en voor ons is dat toch een klein lichtpuntje in deze donkere periode. We zijn hier heel blij om en hopen dat het contact in de toekomst nog beter wordt”, klinkt het hoopvol.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier