Waregem zet in op oorlogstoeristen

© DJW
Redactie KW

The Yanks Are Coming: dat is de titel van de tentoonstelling over het laatste oorlogsjaar 1918 en de bevrijding van Waregem door de Fransen en de Amerikanen, die loopt van zaterdag 21 april tot donderdag 15 november in Hippo.War. Dat is de expozaal van de stad op de tweede verdieping van het hippodroomgebouw aan de Holstraat.

Op dezelfde datum starten er twee gelijkaardige exposities in de Westhoek. In Zonnebeke is dat Villa Zonnedaele en het Memorial Museum Passchendaele 1917, met daaraan gekoppeld een route langs andere belangrijke oorlogsmonumenten en locaties. En als derde, meteen ook laatste partner heb je Kemmel met het Bezoekerscentrum Het Heuvelland. Voor elk zijn er dagarrangementen mogelijk. De algemene titel van dit drieluik dekt ook volledig het onderwerp waarover het allemaal gaat: The Final Offensive ofwel het laatste offensief die resulteert in de bevrijding.

Film- en radiofragmenten

“Waregem levert met Hippo.War zijn inbreng in het project”, aldus schepen van Cultuur Pietro Iacopucci. “Wij focussen speciaal op de bevrijding van de stad door de Fransen 23 oktober 1918. Wat later arriveren de Amerikanen in de Waregems regio om de laatste haarden van Duitse tegenstanders op te ruimen, waarna ze doorstoten naar Oudenaarde. Vandaar ook de titel van het Waregemse luikje: The Yanks Are Coming. In Hippo.War wordt daar optimaal aandacht aan besteed. Je kan er onder andere een documentaire bekijken over de Amerikaanse bevrijders. Daarnaast vind je in de zaal op de tweede verdieping van het hippodroomgebouw allerlei foto’s, documenten, film- en radiofragmenten en andere, authentieke stukken uit de eerste wereldoorlog. Dat maakt deel uit van de permanente tentoonstelling, waarbij speciaal de rol van het paard in 1914-1918 wordt belicht. Maar tot 15 november richten wij de aandacht vooral op het Amerikaans leger dat voor Waregem heel belangrijk was. Daarbij leggen wij de link naar de Amerikaanse begraafplaats Flanders Field aan de Wortegemseweg.”

Het Final Offensive-project kost 195.000 euro, waarvan 117.000 euro subsidies zijn van Toerisme Vlaanderen.
Het Final Offensive-project kost 195.000 euro, waarvan 117.000 euro subsidies zijn van Toerisme Vlaanderen.© DJW

Die link naar Flanders Field zal Waregem speciaal en letterlijk leggen door langs een wandelroute die Hippo.War met de begraafplaats verbindt klinknagels aan te brengen. Die zijn er momenteel nog niet.

“De route wordt de komende weken met klinknagels uitgetekend en aangegeven op straat”, dixit Pietro Iacopucci. “Normaal gezien moet dat werk tegen Memorial Day van zondag 27 mei af zijn. Dan vindt de jaarlijkse plechtigheid op Flanders Field plaats. Wat een uitstekende gelegenheid is om de route officieel voor te stellen. Belangrijk om weten is ook dat de kostprijs van het hele Final Offensive-project 195.000 euro bedraagt, waarvan 117.000 euro subsidies van Toerisme Vlaanderen. De rest wordt onder de drie partners verdeeld.”

Brochure

Eigenlijk is het instappunt of de locatie waar je het eerst naartoe moet Villa Zonnedaele in Zonnebeke. Daar is er een tentoonstelling van onder andere persoonlijke objecten en spullen van koning Albert I en krijg je ook een algemene inleiding op het laatste oorlogsjaar, 1918. Daarbij komt vooral de rol van de Belgen tijdens het bevrijdingsoffensief aan bod. Vandaar gaat het richting Heuvelland met het Bezoekerscentrum in Kemmel, waar je informatie krijgt over de Slag om de Kemmelberg en het Duits Lenteoffensief dat een laatste poging was van de bezetters om een doorbraak te forceren aan het front. Van Kemmel moet je uiteindelijk naar Hippo.War in Waregem, waarbij een bezoekje aan Flanders Field ook een aanrader is.

“Je kan natuurlijk op elk van de drie locaties vertrekken voor een trip naar de tentoonstellingen. Om dat allemaal in kaart te brengen is er een brochure gemaakt met informatie over de drie locaties van The Final Offensive, de mogelijke arrangementen en het totale aanbod voor een tocht van de Westhoek tot in Waregem”, aldus Pietro Iacopucci. “Wie de drie tentoonstellingen bezoekt, krijgt in elk geval een aardig beeld van wat er allemaal gebeurde in het laatste oorlogsjaar en tijdens het laatste offensief in 1918.”

Gratis toertocht

Speciaal om het openingsweek van The Final Offensive in te zetten, organiseert Waregem op zondag 22 april een gratis toertocht naar de drie tentoonstellingen in Zonnebeke, Heuvelland en Waregem. De stad legt een bus in die om 13 uur vertrekt op de parking van Hippo.War, Holstraat 95. Onderweg en ook ter plaatse vertelt een gids over het laatste oorlogsjaar. De bus is terug in Waregem rond 18.30 uur. (DJW)

Voor meer informatie en inschrijven voor de toertocht kan je terecht bij hippo.war@waregem.be.

Alle informatie over The Last Offensive is ook terug te vinden op de websites van Waregem, Zonnebeke en Heuvelland (Kemmel).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier