Waregem wil in elke woning rookmelders

Schepen Rik Soens met raadsleden Katleen Ravelingien & Willy Benoit te gast in de brandweerkazerne van Waregem. © DJW
Redactie KW

Tegen 2020 moet iedereen in zijn woning of appartement verplicht rookmelders hebben. Maar de Waregemse brandweer wil zo lang niet wachten en voert nu samen met het stadsbestuur campagne om die levensreddende apparaatjes veelvuldig in huis te halen.

Voor nieuwbouwwoningen zijn rookmelders al standaard, maar in heel wat bestaande woongelegenheden ontbreken die nog. “Het zijn raadsleden Katleen Ravelingien en Willy Benoit die enkele maanden geleden tijdens de gemeenteraad de vraag stelden om alle woningen brandveilig te maken“, stelt schepen Rik Soens. “Dat gebeurde naar aanleiding van enkele kleine woningbranden van de weken voordien.”

“Het schepencollege vond het een terechte opmerking en besliste daarom om in de ontmoetingscentra van de stad en de deelgemeenten infosessies te organiseren. Tijdens die sessies konden rookmelders met een maximum van twee per huis aangeschaft worden voor de prijs van 10 euro. Normaal kost een rookmelder 25 euro. De stad legt dus telkens 15 euro bij. Je kan ook je naam opgeven voor gratis plaatsing in je huis. De totale kostprijs van deze actie wordt gefinancierd met geld afkomstig van de leegstandheffing.”

Levens redden

Sinds 15 mei zijn rookmelders te koop in de stadswinkel in Het Pand. De stad hoopt dat alle bewoners zich daar enkele exemplaren aanschaffen. De brandweer wijst er in elk geval op dat rookmelders echt levens kunnen branden. Zeker wanneer er ‘s nachts brand uitbreekt en de bewoners al slapen, want als je slaapt ruik je zeker geen rook. Uit de gegevens waarover de brandweer beschikt, blijkt ook dat momenteel nog 37 procent van de huurwoningen over geen rookmelders beschikt. En in totaal moet zeker nog 50 procent van de woongelegenheden die krijgen. Op de website van de brandweer werd een infopagina opgemaakt en voor de Waregemnaars zijn er ook infofolders te verkrijgen, onder andere in de stadswinkel.

(DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier