Waregem laat cafetaria bouwen in Hoeve Ameye

Waregem gaat de Hoeve Ameye opwaarderen door er een cafetaria in te laten uitbaten. © DJW
Redactie KW

In een deel van de vroegere schuur van de beschermde Hoeve Ameye of het Goed te Nieuwenhove in Waregem komt er een cafetaria voor dagjestoeristen en al wie er tijdens een wandeling of fietstochtje graag een koffie met pannenkoek wil eten.

“Het wordt zeker geen restaurant”, beklemtonen schepen Pietro Iacopucci en Rik Soens. “Dat kan ook niet volgens de voorwaarden, verbonden aan een erfgoedsite.” De stad zal voor de uitbating een concessie uitschrijven. Waregem wil dat de hoeve meer aandacht krijgt van het toerisme. Daarom is het ook nodig dat bezoekers er eventjes bij een hapje of een drankje kunnen verpozen.

Educatieve projecten

“De schuur, die volledig werd gerenoveerd, heeft intussen al zijn nut bewezen”, aldus de schepenen. “Eerder was er een permanente expositie ‘Van Graan tot Brood’, maar die is nu echt helemaal passé. We hadden hier ook een thema over het feodalisme in de streek. De documentatie en informatie daarover is nu via borden aan de toegang tot de site aangebracht. Het gebouw, waar vroeger de schuur was, staat al een tijdje leeg. En dat vinden wij zonde. Omdat het echt belangrijk Waregems erfgoed is, willen wij er heel wat mensen van laten genieten. Dat kan door er onder andere een cafetaria in te voorzien. We gaan er tegelijk educatieve projecten aan koppelen, die inspelen op het landelijk toerisme.”

Nog in de loop van dit jaar wil de stad ook de hoevewoning renoveren en die nadien op de huurmarkt brengen.

(DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier