Waregem koopt historische hoeve Goed te Beaulieu

Schepen Rik Soens, bewoner Ignace Pollet en schepen Pietro Iacopucci op het binnenhof van het Goed te Beaulieu © DJW
Redactie KW

De stad denkt aan een kinderboerderij en/of een natuur-educatief centrum, maar de realisatie is nog niet voor morgen.

Gebouwen en omringende landerijen zijn bij decreet beschermd. De hoeve zelf is momenteel nog bewoond. En schepenen Rik Soens en Pietro Iacopucci hopen dat pachter Ignace Pollet daar nog zeker enkele jaren zal blijven wonen. Van het pas verworven landgoed gaan zij nu een beheersplan laten opmaken om dan na goedkeuring Vlaamse subsidies te verkrijgen voor de restauratie van de gebouwen.

“Voor de stad was het een unieke kans om het Goed te Beaulieu te verwerven”, zeggen de schepenen. “Wij waren er toch al acht jaar mee bezig. Onlangs lieten de eigenaars, die in de Brusselse rand wonen, ons weten dat ze bereid waren om de hoeve plus omringende gronden te verkopen. Dat gebeurde in het openbaar. Er waren verschillende kandidaten. De eerste ronde werd afgeklopt op 330.000 euro. Deze week vond de tweede plaats. En Waregem haalde het met zijn bod van 495.000 euro. Dat is geen euro te veel. Integendeel, zelfs: dankzij dit landgoed beschikt Waregem in zijn deelgemeente Beveren-Leie nu over een enorm groene zone met de landerijen nabij de hoeve en met het achtergelegen natuurreservaat De Zavelputten. Op een paar honderd meter passeert de Leie en is er een trakelweg die veel gebruikt wordt door fietsende toeristen.”

Welke bestemming de stad zal geven aan het Goed te Beaulieu is geen uitgemaakte zaak. De schepenen denken onder andere aan een kinderboerderij, een natuur-educatief centrum met als extraatje een kleine horecazaak die inspeelt op het dagtoerisme in de Leiestreek. “Eerst het beheersplan laten opmaken. Al de rest is zeker voor de volgende legislatuur. Het belangrijkste is nu dat Waregem eigenaar is van de historische hoeve.’, ronden de schepenen af.

(DJW/ foto DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier