Waregem: “In Oeganda werd ik uit comfortzone gehaald”

Pascale Vandewalle
Redactie KW

Pascale Vandewalle krijgt meer en meer erkenning voor haar photo-art, golfart en streetart, fotoreportages waar ze een kunstzinnige toets aan geeft. De lezers van Het Wekelijks Nieuws/Krant van West-Vlaanderen hebben haar nu beloond met de titel ‘Krak van Waregem’. “Ik ben trots en dankbaar.”

“Ik viel al totaal uit de lucht dat ik genomineerd was voor de Krakverkiezing, laat staan dat ik aan winnen dacht”, aldus Pascale Vandewalle. “Alle genomineerden hebben hun verdiensten en ik wens hen dan ook van harte te feliciteren.”

De Waregemse fotografe/kunstenares verovert anders ook beetje bij beetje het buitenland en sprak dan ook haar internationale contacten aan voor de verkiezing. “Ik kreeg ook de steun van mijn gezinsleden. Onze jongste zoon Victor moedigde zijn vrienden in België aan. De oudste, Benoît, deed dat in Nederland, waar hij in Delft studeerde en in Londen, waar hij ondertussen werkt en woont”, zegt Pascale. “Ik zet in een wedstrijd altijd mijn beste beentje voor, maar het plezier primeert. Als ik zelf niet in de prijzen val, is het de winnaar van harte gegund!”

Als ik niet in de prijzen val, is het de winnaar van harte gegund!

Pascale Vandewalle mag zich sinds vorig jaar Qualified European Photographer noemen, een eer die in 17 jaar tijd nog maar 37 landgenoten te beurt viel. Pascale overtuigde de internationale jury met haar reportage Waiting for the doctor over de medische missie We Care For You Uganda. “Daar word je echt uit je comfortzone gehaald, maar tegelijk was deze onderneming een heel verrijkende ervaring. We werkten in de outreach, waar mensen ver weg zijn van medische zorg. Ik kwam zelfs in de operatiezaal, waar de chirurgen van ons team fantastisch werk leverden.”

“Ontstaan in de schoot van Rotary Brugge steunt ook Rotary Waregem het initiatief. Volgend jaar reizen we opnieuw naar Oeganda en dan steunt de Waregemse club een project rond bijenkorven, zodat de plaatselijke bevolking er honing kan leren maken”, aldus nog Pascale, die zowel vorig jaar als dit jaar ook voor ons land geselecteerd werd voor de World Photographic Cup en eerder de National Geographic Award veroverde.

Golftornooi in Dubai

Binnen twee weken vertrekt Pascale naar Dubai. “Ik wil daar mijn netwerk uitbreiden en met interior designers over een samenwerking praten. Ik heb in de Verenigde Arabische Emiraten eveneens een afspraak met een professor die me voor een spreekbeurt naar zijn universiteit wil uitnodigen. En omdat er in die week ook een belangrijk golftornooi plaatsvindt waar onze Belgische topspelers aan de afslag komen, reist uiteraard ook mijn camera mee.”

(TVH)

>> Info: www.pascalevandewalle.be.

Vragenrondje

Begin 2016 bedwong je met je camera op de bijna 5.800 meter hoge Cayambe-vulkaan in Ecuador. Geen gewone ervaring allicht?

“Nooit in mijn leven heb ik een grotere Krak-inspanning geleverd dan toen. (lacht) De beklimming was voor mij extra slopend omdat ik acht dagen lang extra materiaal moest meezeulen om foto’s te kunnen maken. Ik reisde mee met de NGO Trias, met tien Vlaamse ondernemers die fondsen hadden verzameld om in Ecuaror quinoaboeren te steunen. Ze wilden letterlijk en figuurlijk bergen verzetten en trainden daar acht maanden voor.”

Redelijk recent ben je ook met ‘streetart’ begonnen.

“Mijn zoon woont in Londen, waar ik hem graag opzoek. Telkens valt me op dat de stad kunst uitademt. ‘Streetart’ maakt daar intussen een belangrijk deel van uit en ik begon het ook in mijn eigen werk te integreren. Mijn werk wordt nu ook opgepikt in New York, waar ik een photoart-creatie van de bekende Amerikaanse golfster Paula Creamer in The Flanders House heb hangen, naast werk van onze wereldberoemde streetartiest ROA.”

Van waar blijf jij al je ideeën halen?

“Ik moet ze niet altijd actief opzoeken. Mijn oeuvre inspireert blijkbaar andere mensen om mij op te zoeken. Toen ik golfart-werk verkocht aan iemand die actief was in de triatlonwereld kreeg ik plots opdrachten in die veeleisende sportdiscipline, waagde ik mij er ook zelf aan en fotografeerde ik enkele van ‘s werelds meest vermaarde triatlons.”

Welke opdracht zou je in 2017 graag krijgen?

“In Oeganda fotografeerde ik een pasgeboren baby, wat me altijd zal bijblijven. Het lijkt me daarom heel bijzonder om ook bevallingen te fotograferen.”

Bio

Privé

Pascale Vandewalle (52) is de echtgenote van Erwin Lammens (53). Het koppel uit de Korendreef telt twee kinderen: Victor (22) en Benoît (26).

Opleiding en loopbaan

Pascale studeerde voor onderwijzeres en gaf dertien jaar les in BLO-school Zonneburcht. Toen ze samen met haar gezin drie jaar in de Vogezen woonde, besloot ze zich professioneel op haar fotografiepassie toe te spitsen.

Vrije tijd

De wereld rondreizen en fietsen met de Mujita’s, een twaalfkoppig groepje van sportieve dames uit de streek.