Wapenstilstand herdacht in Ieper

11/11/16 om 15:21 - Bijgewerkt om 15:23

11 november is voor Ieper traditioneel een hoogdag en dat was dit jaar niet anders.

Wapenstilstand herdacht in Ieper

De aanwezige prominenten. © EF

Geen gekroonde hoofden dit jaar op de Last Post, maar aan de Menenpoort was ook dit jaar de belangstelling zeer groot. Ook op de Ieperse markt kon de plechtigheid gevolgd worden en dat deden ook vele honderden mensen. De Poppy Parade was iets minder uitgesproken dan de vorige jaren en ook de publieke belangstelling langs het parcours was beduidend minder.

Wat opvalt is dat zeer veel jongeren, en niet alleen Britten, de plechtigheden willen volgen. Onder de Menenpoort werd dan de Last Post geblazen, werden bloemenkransen neergelegd en dwarrelden de poppies naar beneden terwijl de Ypriana en het koor zorgden voor de bijhorende muziek. Het was een prachtig moment voor Ieper, ook de horeca kon een graantje meepikken.

Het belang van herdenken

In de hele Westhoek zijn er tal van herdenkingsplechtigheden maar de grootste vindt traditioneel plaats in Ieper. Voorzitter van de Last Post Association Benoit Mottrie bracht een boodschap van vrede mee en benadrukte het belang van herdenken. "Er zijn heel wat parallellen te trekken tussen 1914, 1939 en nu. Lessen moeten daar uit getrokken worden."

Minder volk dan de vorige jaren, maar toch nog altijd drummen bij de Menenpoort.

Minder volk dan de vorige jaren, maar toch nog altijd drummen bij de Menenpoort. © EF

Ook op de afsluitende academische zitting verwees burgemeester Jan Durnez naar andere conflicten. "De plaats van conflict is niet langer Ieper, maar Mosoel, Aleppo en Palmyra. Er is nog een gigantische weg af te leggen om van een betere wereld te kunnen spreken. Het is onze plicht de Last Post in stand te houden en 11 november te gedenken."

(EF/Belga)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!