Wapeninspectie neemt kunstwerk in beslag vanop Domein Raversyde in Oostende

15/09/16 om 16:25 - Bijgewerkt om 16:25

Donderdag werd een deel van 'De Eeuwige Jachtvelden', een installatie van Patrick van Caeckenbergh die dateert uit 1990, door de wapeninspectie in beslag genomen en in een quarantaine geplaatst in afwachting van 'verder onderzoek'. Het werk werd door het M HKA in bruikleen gegeven aan het provinciaal domein Raversyde Atlantic Wall in kader van de tentoonstelling 'Private Tag'.

Wapeninspectie neemt kunstwerk in beslag vanop Domein Raversyde in Oostende

Tijdens 'Private Tag' gaan vijftien hedendaagse kunstenaars, op vraag van Vrijstaat-O, aan de slag op de site van Raversyde Atlantic Wall. Het werk van die kunstenaars wordt gecombineerd met Trench Art, kunst die soldaten maakten in de loopgraven. Het werk van Van Caeckenbergh, waarvan een deel in beslag werd genomen, lijkt op een rococomeubel, maar is een reusachtige houten gereedschapskist op vier als leeuwenkop uitgewerkte poten.

De buitenkant is bekleed met reclamefolders, binnenin steken vuurwapens waaronder een bazooka en andere zware wapens. "M HKA werd als bruikleengever gecontacteerd, omdat bij binnenkomst van het werk op het provinciaal domein Raversyde Atlantic Wall de wapeninspectie was gebeld. Die besloot meteen om de werken te evacueren in een bunker op het domein en in een quarantaine te plaatsen", aldus Bart De Baere. "De volgende stap in de te volgen procedure zou zijn dat ontmijningsdienst Dovo naar de wapens komt kijken, waarop het vernietigen van de wapens tot één van de mogelijkheden kan behoren. Merkwaardig hoe een werk van een kwarteeuw oud zo profetisch kan zijn. Ooit ging het zonder problemen heen en weer naar Italië, en toen was er nog geen vrij grensverkeer. Nu lijkt het wel een blootliggende zenuw te raken."

"Meer dan ooit erg actueel"

De installatie werd voor het eerst getoond op de biënnale van Venetië. Patrick Van Caeckenbergh wil met dit werk postkapitalistische mechanismen blootleggen. Alles lijkt koopbaar en maakbaar, maar in werkelijkheid worden vooral hebzucht en destructie gestimuleerd. De kunstenaar laat vandaag in een reactie weten dat de geweren voor de eerste opbouw al werden gedemilitariseerd. "Bij deze eerste opbouw waren hier ook al problemen rond. Bijna dertig jaar later blijkt het er nog niet veel anders aan toe te gaan. Het werk blijkt dan ook meer dan ooit erg actueel", aldus de kunstenaar.

Het M HKA stelt de organisatie, na overleg met de kunstenaar, voor om 'De Eeuwige Jachtvelden' als lege doos tentoon te stellen, zolang de wapens die er deel vanuit maken in beslag blijven. Het vroeg ook overleg met de wapeninspectie en Dovo om verdere demilitarisering te plannen van deze wapens, waarvoor het zorg heeft gedragen sinds de Vlaamse Gemeenschap het werk dertig jaar geleden kocht. Het hoopt dat dit belangrijke kunstwerk intact zal blijven. Als er nog iets onklaar dient te worden gemaakt, hebben de kunstenaar en het museum daar geen probleem mee; het gaat om het beeld, zo klinkt het in een persbericht.

(FJA)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!