Waar moet de Markse brandweerpost heen?

Ere-brandwacht Eddy Tahon, ere-adjudant Jos Vandorpe en ere-brandwacht Rudy Goderis. © EDB
Redactie KW

Op de Sint-Barbaraviering van de Markse brandweer werden naast de traditionele huldigingen, vragen gesteld over de toekomst van de lokale brandweerpost.

Drie mensen werden specifiek in de bloemetjes gezet omdat ze meer dan dertig jaar dienst hebben. Ere-brandwacht Eddy Tahon, ere-adjudant Jos Vandorpe en ere-brandwacht Rudy Goderis kregen het Zilveren Kruis van Brandweer Vlaanderen.

Verder stelde postoverste Sébastien Lefebvre vast dat het aantal interventies van de Markse brandweer daalt. “Een gevolg van meer preventie in onze brandveilige samenleving.” Volgens Sébastien gebeuren 90 procent van de interventies overdag. “Er is overdag permanentie nodig, vrijwilligers zijn ‘s nachts meestal beschikbaar. We hebben een acute nood aan brandweerlui, maar er zijn heel veel uren opleiding nodig.”

Naast de nood aan brandweerlui, maakt Sébastien zich ook zorgen over de huisvesting van de brandweerpost van Marke. “Het gebouw is verkocht aan Vandewiele, en we weten nog niet waar we naar toe kunnen. We willen dicht bij de Markenaren blijven. De kazerne moet volgens ons in eerste instantie een plaats van dialoog met de burgers kunnen zijn.” Burgemeester Van Quickenborne beloofde – als er nog geen definitieve nieuwe plaats zou zijn tegen eind 2019 – dat de stad zou zorgen voor een tijdelijk onderdak om de periode tussen het verlaten van de huidige post en het betrekken van de nieuwe post te overbruggen. (EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier