W13 is nieuwe samenwerking voor sociaal en welzijnsbeleid in Zuid-West-Vlaanderen

Redactie KW

Dertien Zuid-West-Vlaamse gemeenten en CAW Zuid-West-Vlaanderen verenigen zich wat betreft sociaal en welzijnsbeleid in W13.

W13 is met andere woorden een intergemeentelijke samenwerking. De OCMW’s van Avelgem, Anzegem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem engageren zich samen met private partner Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) Zuid-West-Vlaanderen en gaven samen meer uitleg in Spiere-Helkijn, de kleinste van de 13 gemeenten. “Steeds meer fenomenen, ik denk aan armoede of dakloosheid, stoppen niet aan de gemeentegrenzen”, aldus de Kortrijkse OCMW-voorzitter Philippe De Coene (SP.A). “De gemeenten merken zelf dat er een duidelijke meerwaarde verbonden is aan het samen opzetten van initiatieven, het afstemmen van hun werking, enzovoort.”

Opstart nog voor de zomer

De schepencolleges van de 13 gemeenten gaven al hun fiat en de oprichting van W13 werd ook al goedgekeurd door de gemeenteraden van Spiere-Helkijn, Menen, Zwevegem en Deerlijk. De komende weken komt W13 op de andere negen gemeenteraden. “Meteen na de laatste, op 3 maart in Waregem, vertrekt het dossier naar de Vlaamse regering, die 100 dagen de tijd heeft om dit dossier te behandelen. Wij denken dat het niet zo lang zal duren omdat de statuten in nauw overleg met de administratie van Vlaanderen werd opgesteld. We gaan uit van een goedkeuring en voorzien de opstart van W13 nog voor deze zomer.”

Elk participerend OCMW zal per inwoner van de gemeente 0,5 euro per jaar bijdragen. De bijdrage van CAW Zuid-West-Vlaanderen bestaat uit de detachering van twee voltijdse equivalenten. Daarnaast krijgt W13 ook nog Vlaamse middelen, wat het jaarbudget op zowat 230.000 euro brengt.

De OCMW-voorzitters van de 13 gemeenten lichtten W13 toe. (Foto LO)

Conceptnota

Vooral in Kortrijk was er veel kritiek op W13 te horen. Zo bracht CD&V ten berde dat de conceptnota van Liesbeth Homans niet compatibel was met W13 en daarom vroeg de oppositiepartij om deze samenwerking op te schorten. “Ook na de conceptnota hebben we het Agentschap Binnenlands Bestuur gevraagd naar een standpunt”, pikt de Meense OCMW-voorzitter Renaat Vandenbulcke (N-VA) in. “De verantwoordelijke intergemeentelijke samenwerking verzekerde ons nogmaals dat W13 overeenkomstig het decretale kader blijft. De toekomstige decreetgeving zal naar we hoorden ook voldoende mogelijkheden bieden om deze verenigingen te continueren in de nieuwe bestuursstructuur, die vanaf 2019 wordt geïmplementeerd.” (AXV)

W13 is nieuwe samenwerking voor sociaal en welzijnsbeleid in Zuid-West-Vlaanderen

De OCMW-voorzitters van de 13 gemeenten lichtten W13 toe. (Foto LO)

W13 is nieuwe samenwerking voor sociaal en welzijnsbeleid in Zuid-West-Vlaanderen

De Kortrijkse OCMW-voorzitter Philippe De Coene. (Foto LO)