Vuurlinie wordt grootse herdenking van WO I

Foto 1: De organisatoren van Vuurlinie: Jan Dekyvere, Schepen Rik Colman, Paul Demeyer, Stefaan Demurry, Gunther Vanmarcke, Chantal Demeulemeester, Lore Waingein, Tine Lagrange, schepen Koen Tack, An Dubuquoy, Veerle Veys, Schepen Jeremie Vaneeckhout, Johan Deslee, Simon Coppé, Eddy Recourt, Lieselot Vanpeteghem. (Foto XC)
Redactie KW

Naar aanleiding van 100 jaar ‘Groote Oorlog’ organiseert de gemeente een herdenking onder de naam ‘Vuurlinie’. Op zondag 19 augustus zullen acht toneelverenigingen verhalen uit die tijd tot leven brengen. De dag eindigt met een ongezien multimediaal spektakel in Gijzelbrechtegem.

In 2018 wou de gemeente Anzegem de Eerste Wereldoorlog op gepaste wijze herdenken. Dankzij ondersteuning van onder andere de provincie West-Vlaanderen, Gone West en de hulp van heel wat vrijwilligers is het deze zomer zover.

“Vuurlinie eindigt met een multimediaal totaalspektakel aan de Kleine Kluis in Gijzelbrechtegem”

Jeugd maakt kunstwerk

Op woensdag 15 augustus is er een jongerenspelnamiddag. De jongeren zullen tijdens die namiddag een kunstwerk creëren onder leiding van Eva Neyrinck. Vier dagen later, op zondag 19 augustus volgt dan het grote evenement. Maar liefst acht Anzegemse toneelgroepen zullen waargebeurde verhalen uit bezet Anzegem naspelen. De inwoners kunnen die dag van de ene evocatie naar de andere wandelen via een route. Elk stuk duurt ongeveer tien minuten. Op de route zorgen de muzikanten van de koninklijke harmonie De Eendracht Anzegem-Ingooigem en Sint-Cecilia uit Vichte voor muzikale omkadering.

“We horen vaak de grote verhalen, maar ook in Anzegem heeft de oorlog diepe sporen nagelaten. We wilden die gebeurtenissen herdenken door de culturele verenigingen te laten samenwerken om zo een groots spektakel op te voeren”, vertelt Jeremie Vaneeckhout, schepen van Cultuur (Inzet). Die zondag worden ook twee cafés voor de gelegenheid aangekleed in thema, ‘t Schuttershof in Kaster en De Halve Maan in Ingooigem.

Elke toneelgroep heeft een eigen locatie gekregen. Zo speelt de Anzegemse toneelgroep bij Kasteel Hemsrode, Uilenspiegel speelt aan de Sprietstraat, ‘t Vat aan de Hoeve Dion-Declerck in Kaster. Vzw De Vlasschaard speelt op het Kerkplein in Ingooigem, FV De Vlasschaard speelt op de Hoeve van Freddy Vandemeulebroecke in Ingooigem, De Schietspoele in de Stenen Molen en de toneelgroep ‘Streven’ speelt aan Kasteel Verhaeghe.

Stefaan Demerie (60) werkte samen met Ludwig Poignie (60) aan de acht toneelstukken. Stefaan licht een stukje van de sluier op van het stuk dat toneelgroep ‘Lust in ‘t Schone’ in het Lijsternest zal opvoeren. “We vertellen een stuk uit de dagboeken van Stijn Streuvels, hij schreef namelijk heel wat oorlogsdagboeken. Het stuk komt uit de periode van de bevrijding. De Duitsers zijn nog aanwezig in de dorpen maar trekken terug over de Schelde, terwijl de geallieerden langs Ingooigem en Vichte optrekken. Door de aanhoudende granaataanvallen van de Duitsers wordt de dorpelingen gevraagd om te schuilen in de kelders. Ook Stijn Streuvels vlucht naar zijn kelder wanneer plots op de deur wordt geklopt. Hij doet open en daar staan vluchtelingen met een gewonde vrouw, ze vragen onderdak”, vertelt Stefaan. Wat hierna gebeurt, kon Stefaan niet verklappen, daarvoor moet men de opvoering komen bekijken.

Afsluiten doet Vuurlinie met een multimediaal totaalspektakel onderaan de heuvel aan de Kleine Kluis in Gijzelbrechtegem. Verantwoordelijke en regisseur van de opvoering, Jan Dekyvere (61) uit Wevelgem, ziet het bijzonder groot.

Podium van 20 meter

“We gaan een podium bouwen van wel 20 meter lang, met daarachter een scherm van 10 meter waarop een montage zal te zien zijn met beelden uit de oorlog. Zo’n grote opvoering is ongezien voor Anzegem”, voegt Jan toe. Rond het scherm zal een stelling staan met verschillende kleine podia waarin onder andere dansgroep Ariadne-Eureka, koren J’Ansoldo en La Gioia en de Vichtse drumband zullen optreden. Alles samen kosten de evenementen maar liefst 50.000 euro.

Het theaterparcours is gratis en loopt voortdurend van half één tot 18 uur. Een ticket voor het slotspektakel om 21 uur aan de Kleine Kluis kost vijf euro in voorverkoop, aan de deur betaal je acht euro. (XC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier