Vuûle Jeanetten en afzakkende broeken troef op Carnaval Fotogeniek in Blankenberge

Redactie KW

Zondagvoormiddag zijn in exporuimte De Meridiaan de winnaars bekendgemaakt van Carnaval Fotogeniek. Het winnende beeld komt dit jaar van Koen Vanthuyne.

“Een Vuûle Jeanette. Al moet je wel eerst twee keer kijken”, zegt Koen, die met zijn camera in de aanslag stond. “Ik vond die figuur heel kleurrijk en daagde ze uit om met confetti te gooien.” Wat gelukkig ook gebeurde. “En confetti en carnaval zijn onafscheidelijk hé”, aldus Koen. De Oostkampenaar is bij SNT Brugge aan zijn derde trimester fotografie bezig. “Ik maakte vroeger keramiek. Na een zware operatie ben ik overgestapt op fotografie, voor deze wedstrijd – mijn eerste en al meten prijs – vond ik thuis al een eerste jury. Mijn vrouw is ook hobbyfotografe.”

Carnaval is natuurlijk wel een dankbaar gegeven voor een fotograaf

Koen is zelf geen carnavalist maar zakte speciaal voor de wedstrijd toch eens naar Blankenberge af in de krokusvakantie. “Carnaval is natuurlijk wel een dankbaar gegeven voor een fotograaf: al die kleuren, de emoties van de mensen… Carnaval, dat is alle remmen los.”

Publieksprijs

De publieksprijs van Carnaval Fotogeniek ging dit jaar naar Johan Pettens, wel een Blankenbergenaar. “Persoonlijk vind ik de bloemenstoet als fotograaf nog net iets interessanter”, zegt hij, “maar op carnaval ben ik er ook altijd bij. Toen ik die ietwat clowneske figuur zag komen, ben ik er snel even achter gesprongen om mijn foto te nemen. Daardoor lijkt het of ik zelf mee loop in de stoet.”

Johans foto moet het vooral hebben van de contrasten. “Dat mistroostige weertje versus die verplichte leute van carnaval, de natte straat met die verslenste confetti… Het straalt een zekere tristesse uit, en dan passeert daar die wat hangende figuur met licht afzakkende broek voorbij: hij geeft precies de indruk dat het lastig is”, glimlacht Johan.

De tweede en derde prijs van de fotowedstrijd gingen naar Marc Buffel uit Varsenare en Alain De Meulenaere uit Blankenberge. “Met meer dan honderd inzendingen, werd ook deze editie van Carnaval Fotogeniek weer een groot succes. Het niveau lag zelfs iets hoger dan andere jaren”, sprak schepen van Cultuur Philip Konings op de prijsuitreiking.

(WK – foto WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier