Vrouwenrechtenactiviste Jennie Vanlerberghe ontmoet Afghaanse presidentsvrouw

Redactie KW

De Ieperse vrouwenrechtenactiviste Jennie Vanlerberghe verbleef een week in Afghanistan en had er een ontmoeting met de presidentsvrouw Rula Ghani.

Jennie Vanlerberghe trok voor Moeders voor Vrede naar Afghanistan, ze zet zich al vele jaren in voor de rechten van Afghaanse vrouwen. “Kaboel is een drukke stad geworden”, vertelt ze. “In de rurale gebieden verandert het niet zo vlug, je waant je nog altijd in de middeleeuwen. In het algemeen is de onderdrukking van de vrouw nog altijd een feit. Traditie en religie. En toch…. relativeren wat ons betreft, ondertussen hebben we een half miljoen meisjes en vrouwen opgeleid en sommige hebben grote dromen.”

Presidentsvrouw

De Ieperse ontmoette ook presidentsvrouw Rula Ghani. “Ze heeft werkelijk heel moderne ideeën, al kan ze uiteraard geen politieke uitspraken doen of politieke acties ondernemen. Toch vindt ze een weg. Ze is vooral in de jeugd geïnteresseerd. ‘Dat is onze toekomst’, zegt ze. Een van haar advisors zetelt in een commissie om het strafrecht voor vrouwen en meisjes aan te passen. Als meisjes bijvoorbeeld weglopen voor het gedwongen huwelijk – bijna 100 procent zijn gedwongen – worden ze zeven jaar opgesloten. Er zitten momenteel 215 meisjes voor deze ‘misdaad’ in de gevangenis van Kaboel en die commissie is er al in geslaagd 90 te bevrijden. Rula bevestigt dat ze honderd procent achter ons staat en ons zoveel mogelijk zal steunen. We, Moeders voor Vrede, mogen haar als gezicht uitdragen. En ze wil ons zeker in België komen opzoeken.”

(JL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier