Vrouwelijke advocaten zijn het beu dat ze in de Brugse gevangenis hun beha moeten uittrekken

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

De metalen beugel zorgt er namelijk voor dat ze anders niet voorbij de strenge controle geraken. De Orde van Vlaamse Balies kreeg al verschillende klachten binnen en stapte daarmee naar het gevangeniswezen.

Meester, doe uw beha uit. Het is een vaak gestelde vraag in onze gevangenissen. Vrouwelijke strafpleiters geraken door de metalen beugel van hun beha anders niet door de controle. “Moeten veiligheidsvoorschriften advocaten die hun werk willen doen vernederen?”, klinkt het bij de Orde van Vlaamse Balies.

Heel wat vrouwelijke strafpleiters zijn het beu dat ze hun beha moeten uittrekken om de gevangenis binnen te geraken. De metalen beugel zorgt er namelijk voor dat ze anders niet voorbij de strenge controle geraken. De Orde van Vlaamse Balies kreeg al verschillende klachten binnen en stapte daarmee naar het gevangeniswezen. “Dit is misplaatst seksisme dat in een beschaafd land als dat van ons geen plaats zou mogen hebben”, zegt woordvoerder Hugo Lamon.

Met een sportbeha kan ik me die vernedering besparen

De verhalen van advocates zijn talrijk en goed gekend binnen de advocatuur. Vrouwelijke strafpleiters moeten zich vaak in een aparte ruimte omkleden en hun beha in een plastic zakje afgeven. Zo moeten ze dan tussen de bezoekers aanschuiven om binnen te geraken. Net daarom bewaart Mieke Byttebier, een Brugse strafpleiter, altijd een sportbeha in de wagen. “Die heeft geen beugel”, zegt ze. “Ik moet soms twee keer per dag naar de gevangenis. Dan moet ik mijn beha in een vuile plastic pot deponeren. Ik kan u verzekeren: daar wordt een mens kwaad en emotioneel van. Met een sportbeha kan ik me die vernedering besparen.”

Hetzelfde verhaal klinkt bij een Gentse advocaat. “Zowel in de gevangenis van Brugge, Merksplas als Hasselt werd mij gevraagd om mijn beha uit te doen”, zegt ze. “Eén keer heb ik geweigerd en ben ik vertrokken. De twee andere keren was mijn bezoek dringend en kon ik niet anders. Maar ik voelde me absoluut vernederd. Elke gevangenis beschikt over een handscanner. En daarmee zouden ze dat perfect kunnen oplossen als ze zouden willen.” Ook een andere Gentse advocaat sluit zich bij het verhaal aan. “Ik moest in Merksplas ooit de ganse rij bezoekers passeren zonder beha. Ik droeg toen een trui met gaatjes. Ik was echt razend.”

Advocaten worden in de gevangenis strenger gecontroleerd dan op de luchthaven

Ook advocaten die hun cliënten willen bezoeken moeten net zoals andere bezoekers door de strenge controle. En dat vindt de Orde van Vlaamse Balies overdreven. Zij vroegen dan ook aanpassingen aan het Gevangeniswezen. “Uiteraard zijn wij ook voor een streng veiligheidssysteem“, zegt Lamon. “Bezoekers kunnen in de verleiding komen om hand- en spandiensten te leveren aan gedetineerden. Maar voor advocaten is dat een werkplek. En voor hen zijn de sancties veel groter als ze daar misbruik van zouden maken. Wij vragen ons dus af of de maatregelen wel in proportie zijn met het risico. Advocaten worden in de gevangenis strenger gecontroleerd dan op de luchthaven. En zeg nu zelf: denkt er echt iemand dat er een opstand zal komen waarbij gedetineerden gebruik zullen maken van beha’s?”

De woordvoerder gaat zelfs nog een stapje verder en beschuldigt bepaalde cipiers van willekeur. Volgens hem maken zij er een spelletje van. “Ik hoor van vrouwelijke confraters dat ze met dezelfde beha de ene keer wel binnen geraken en de andere keer niet”, zegt Lamon. “Dat hangt dan af van degene die het toestel bedient en hoe die ermee omgaat. En dat hoort uiteraard niet.”

Vanaf volgende maand wordt het systeem binnen de gevangenissen aangepast. Advocaten zullen dan op dezelfde manier als de personeelsleden gecontroleerd worden. Al wil men bij het Gevangeniswezen niet gezegd hebben dat die maatregel er door klachten van vrouwelijke strafpleiters komt. “We hebben die genomen om een vlottere doorstroom te creëren”, zegt woordvoerster Kathleen Van De Vijver. “De controles blijven dezelfde, maar advocaten zullen niet langer samen met de bezoekers gecontroleerd worden.”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier