Vrouw van politieinspecteur beneemt zich met diens dienstwapen van het leven

Redactie KW

De jonge vrouw van een politieinspecteur van de lokale politie PZ Grensleie heeft zich in haar woning in Wevelgem met zijn dienstwapen van het leven benomen. De agent bracht het wapen naar huis mee in het kader van de terreurdreiging.

Het drama zou hebben te maken met de relationele spanningen, die sinds enige tijd heersen tussen de 27-jarige vrouw en de man. De twee wonen al twee jaar samen in een nieuw samengesteld gezin vormen. De man telt twee kinderen uit een vorige relatie, de vrouw een kindje.

Reanimatie tevergeefs

Naar wordt vernomen was er tussen de man en vrouw woensdagavond weer onenigheid. Tijdens de discussie zou de jonge vrouw zelfs gedreigd hebben uit het leven te stappen. ‘s Nachts moet ze zijn opgestaan en buiten medeweten van haar partner de kans hebben gezien het dienstwapen te pakken.

De knal van het vuurwapen deed hem de wakker schrikken. Hij snelde naar zijn partner toe, wist zijn koelbloedigheid te bewaren en probeerde haar nog te reanimeren. Tevergeefs. De politieinspecteur bracht kort daarna zijn collega’s met dienst op het politiecommissariaat op de hoogte. Het parket werd ingelicht en startte de gebruikelijke procedure op. Een onderzoeksrechter werd gevorderd. Die stapte samen met leden van de federale gerechtelijke politie ter plekke af. Het parket van West-Vlaanderen, afdeling Kortrijk, bevestigt formeel dat het om een wanhoopsdaad gaat.

Niet verplicht

Sinds de terreurdreiging in ons land mogen politiemensen hun dienstwapen meenemen naar huis om zichzelf te beschermen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat dat gezien de uitzonderlijke situatie toe in een zendbrief van enkele maanden geleden en kwam er mee terug op een afspraak uit 2005 die dat verbood, net omdat er indertijd een reeks relationele drama’s aan voorafging waarbij het dienstwapen werd gebruikt.

Het is de korpschef van de lokale politie, die de praktische kant van deze versoepelde maatregel regelt.

Verslagenheid in korps

Elk agent is vrij in de keuze om het dienstwapen mee te nemen. Het is geen verplichting. Wie ingaat op deze mogelijkheid is wel aan een aantal voorschriften gebonden. Dat is vanzelfsprekend. Het wapen dient op een veilige plaats te worden opgeborgen. Voorts moet de lader zijn verwijderd en afzonderlijk van het wapen worden weggestopt.

De politieagent en de kinderen werden na het drama opgevangen door slachtofferhulp. Bij het korps van PZ Grensleie kwam men intussen samen om het triestige voorval te plaatsen. De verslagenheid is er groot.

(JPT)

>> Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij Tele-Onthaal (106 of www.tele-onthaal.be) of de Zelfmoordlijn (1813 of www.zelfmoord1813.be).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier