Vrouw uit Oostende staat terecht voor insulinespuit aan zoontje

Redactie KW

Een 37-jarige vrouw uit Oostende moet zich voor de Brugse strafrechter verantwoorden voor het toedienen van een insulinespuit aan haar zoontje van 13 maanden oud.

Het kind ontsnapte maar net aan de dood. De vrouw, die met psychische problemen kampt, riskeert vijf jaar cel.

In de ochtend van 3 januari vorig jaar bracht de papa van het kind zijn dertien maanden oude zoontje naar zijn ouders. Het kind kreeg het plots heel warm en kon niet goed op de beentjes staan. Toen de grootouders de ogen van het kindje zagen wegdraaien werd het kindje in allerijl naar het ziekenhuis gebracht. Daar werden abnormaal hoge insulinewaarden vastgesteld. “Het ging om lichaamsvreemde insuline, waardoor het vermoeden rees dat er kwaad opzet in het spel zat. Indien het kind een half uur later naar het ziekenhuis werd gebracht, was het allicht overleden en stonden we voor het hof van assisen”, aldus de procureur.

Moeder S.S., die toen nog aan de slag was als verpleegster in een rusthuis, werd opgepakt en meegenomen voor verhoor. Ze bekende dat ze haar zoontje die ochtend met insuline had ingespoten, maar niet de bedoeling had om het te doden. Vermoedelijk ontvreemdde ze de spuit op haar werk, maar helemaal zeker is dit niet. Volgens de gerechtspsychiater lijdt S.S. aan het syndroom van Münchausen by proxy, waardoor ze de neiging had om haar kind ziek te maken om zelf aandacht te krijgen. Vermoed wordt dat ze het kind eerder ook al verwondde of ziek maakte, maar daarvoor staat ze niet terecht. Ze moet zich enkel verantwoorden voor de injectie.

De vrouw wordt beticht van het toedienen van stoffen, die de dood kunnen veroorzaken, maar zonder het oogmerk om te doden. Hiervoor riskeert ze in theorie vijf jaar cel. De vrouw zit niet in voorlopige hechtenis, maar moet zich wel aan enkele zeer strikte voorwaarden houden. Zo mag ze geen contact hebben met het kind en haar ex-man. Ze mag ook het beroep van verpleegster niet uitoefenen. De vader, zijn zus en de grootouders van het kind stelden zich burgerlijke partij in de zaak, die vanochtend werd ingeleid maar pas op 8 september gepleit zal worden.

(AF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier