Vrouw en Maatschappij vraagt in Kortrijk meer respect voor schoonmaakpersoneel

Redactie KW

Op de vooravond van internationale vrouwendag (8 maart) roept Vrouw en Maatschappij tot meer respect voor poetspersoneel.

De CD&V-werkgroep, afdeling regio Kortrijk, trok onder meer naar de Zorggroep Heilig Hart in Kortrijk. Onder meer Sabine de Bethune (Senaatsvoorzitter), Sabine Poleyn (Vlaams Parlementslid), Martine Fournier (Vlaams Parlementslid en burgemeester van Menen), Carine Dewaele (burgemeester van Lendelede), Christine Depuydt (gemeenteraadslid van Kortrijk), Trees Vandeputte (OCMW-voorzitter Avelgem) en Katrien Dousy (voorzitter Kortrijkse afdeling Vrouw en Maatschappij). Daar werd het nietsvermoedende schoonmaakpersoneel verzameld en sprak Senaatsvoorzitter Sabine de Bethune hen toe. “De schoonmaaksector is een overwegend vrouwelijke sector”, stelde ze. “Hetzelfde geldt voor de poetshulp van gezinszorg. Er zijn nog heel wat knelpunten in deze beroepsgroep: er is de zware fysieke belasting, het werken in shifts… De vrouwen die in de schoonmaaksector werken, maken het voor andere vrouwen vaak mogelijk om hun werk met hun gezin te combineren.”

Cartoon

Daarom maakte Vrouw en Maatschappij een aantal actiepunten bekend. Zo wil deze werkgroep binnen CD&V meer mogelijkheden om overdag kantoorschoonmaak te doen en wil ze het behoud van een performant en betaalbaar dienstenchequesysteem. “Het verder laten stijgen van de prijzen voor de dienstencheques zou ertoe kunnen leiden dat meer werknemers in het zwarte circuit terechtkomen, waar ze geen enkele sociale bescherming genieten”, aldus nog de werkgroep.

Achteraf kreeg het schoonmaakpersoneel een drankje aangeboden en overhandigde Christine Depuydt een cartoon van de hand van Stefaan Provijn. Daarop is een schoonmaakster te zien die probleemloos een zware halter opheft, tot verbazing van een gewichtheffer. (AXV-foto JVGK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier