“Vroeger waren er veertien priesters, nu nog drie”

© annie callewaert
Redactie KW

In een veranderend kerklandschap krijgen de priesters steeds meer taken toebedeeld. Deken Wilfried Jonckheere, die vanuit de dekenij heel veel voor de parochiepriesters regelt en coördineert, heeft een agenda tjokvol afspraken, vergaderingen en uiteraard eucharistievieringen.

Wilfried Jonckheere (63) is geboren in Brugge en opgegroeid in Jabbeke, waar hij naar de lagere school ging tot en met het vijfde leerjaar. Daarna ging hij naar Brugge, waar hij Latijn-Grieks volgde. Na de middelbare studies volgde hij zijn roeping en ging aan het seminarie in Brugge studeren. Dan volgde hij nog twee jaar Germaanse, vier jaar theologie en vier jaar licentie Germaanse.”

“Op mijn 25ste werd ik priester gewijd en droeg ik mijn eremis op in mijn thuisdorp Jabbeke, in 1978”, vertelt deken Wilfried Jonckheere. “Mijn eerste opdracht was les geven in Brugge, daarna ben ik elf jaar medepastoor geweest in Lichtervelde en ondertussen was ik ook nog actief bij de VKJ in de Paleizenstraat in Brussel. Vervolgens ben ik twaalf jaar pastoor geweest op de parochie Sint-Hilarius in Wevelgem en nu ben ik elf jaar deken in Diksmuide, ondertussen uitgegroeid tot dekenij Veurne Westkust.”

Geen kandidatuur

Maar hoe word je nu deken? “Je kan jezelf niet kandidaat stellen of een aanvraag indienen. Het is een benoeming die je krijgt door het bisdom. Mijn takenpakket bestaat uit verkondiging, liturgische diaconie (dienen en dienstbaarheid), coördineren van de communievieringen, het verzorgen van de eucharistievieringen en de communicatie verzorgen, het coördineren van de pastorale eenheid Groot-Diksmuide en voor een stuk ook van de pastorale eenheden in het bisdom.”

“De taken zijn tegenwoordig veel meer uitgebreid dan vroeger. Vroeger waren er in Diksmuide veertien priesters, nu zijn dat er nog maar drie. Zij moeten goed plannen om alle eucharistievieringen te kunnen doen. Gelukkig kunnen we nu rekenen op de steun en inzet van parochieassistenten.”

Mensen zoeken

“We zitten in een tijd tussen gister en morgen en hoewel heel wat mensen zoekend zijn, vinden ze soms de weg naar de Kerk niet of raken ze op zondagmorgen niet in de misviering.”

De omstandigheden waarin gewerkt wordt, zijn verre van ideaal. “Zoals de situatie nu is, werken wij zeven dagen op zeven. Iedere dag zijn er heel veel taken te doen maar we blijven toch vreugdevol gestemd want de boodschap van Jezus is een blijde boodschap”, besluit deken Jonckheere.

Men kan bij de deken terecht voor alles rond eucharistievieringen en diensten maar ook wie met levensvragen zit, kan in bescheiden mate bij hem terecht. “Men kan mij altijd aanspreken en er kan altijd aan mijn deur worden gebeld in de St-Niklaasstraat 9”, verzekert hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier