Vrijzinnige Humanisten niet welkom op Nationale Hulde in Nieuwpoort

Het herdenkingsmoment vindt zoals elk jaar plaats aan het Albert I-monument in Nieuwpoort. © MVDP
Redactie KW

Met gevoelens van teleurstelling en onbegrip reageert de vrijzinnige humanistische vereniging deMens.nu op de reactie van de stad Nieuwpoort. Hun verzoek om op 7 augustus aanwezig te mogen zijn op de Albertplechtigheid, waar ook de helden van de IJzer worden gehuldigd, werd geweigerd.

Zoals elk jaar, vindt die huldiging plaats aan de voet van het Nieuwpoortse Albert-I-monument, in aanwezigheid van tal van prominenten, met een delegatie van het Koningshuis, een oecumenische gebedsdienst en een bloemenhulde.

Marc Van Muylem, voorzitter van het Vrijzinnig Huis Koksijde, vindt het niet kunnen dat een humanistische vereniging in onze pluralistische maatschappij niet welkom schijnt te zijn op een huldiging als de Albertplechtigheid, die een huldebetoon is aan alle strijders die hun leven hebben gegeven voor hun vaderland. “Onder die strijders waren ook heel wat mensen met een vrijzinnige levensbeschouwing”, zegt Marc. “Maar op de twee brieven, respectievelijk van 13 en 20 juli, die onze vereniging aan de stad heeft geschreven, kregen we telkens nul op het rekest. De stadssecretaris heeft aan de telefoon gezegd dat deze plechtigheid aanvankelijk een louter christelijke dienst was waarop alleen de katholieke godsdienst vertegenwoordigd was. Later is dit een oecumenische dienst geworden met vertegenwoordiging van verschillende religieuze levensbeschouwingen.”

Het stadsbestuur heeft verder wel nog gereageerd op de vraag van deMens.nu en vond dat de vraag veel te laat gesteld werd. Het programma wordt ruim van tevoren opgemaakt, want er zijn tal van prominenten aanwezig, waaronder ook de vertegenwoordiging van de Koning. De stad had gehoopt dat de humanistische vereniging zou begrijpen dat in een dergelijke plechtigheid geen ruimte is voor improvisatie en dat het programma op het laatste nippertje niet zo maar nog even kan worden aangepast. Het stadsbestuur heeft de vereniging schriftelijk laten weten dat het huldigingsevenement jaarlijks wordt geëvalueerd en dat hun verzoek als agendapunt wordt opgenomen op de evaluatievergadering van woensdag 10 augustus. De uiteindelijke vaststelling van het programma voor volgend jaar gebeurt door het college van burgemeester en schepenen, begin 2017.

(MVDP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier