Vrijwilligers weg bij Food4All uit Zwevegem

Willy Bulcaen en Palmer Vandemeulebroecke gingen in de nieuwe vzw zetelen voor de vrijwilligers. (Foto GJZ)
Redactie KW

Zo’n 20 vrijwilligers zijn uit de werking van het voedselverdeelcentrum Food4All gestapt. Ze voelen zich bedot door Lions Club Zwevegem.

Het voedselverdeelcentrum in Zwevegem-Knokke Food4All werd in januari 2009 door Lions Club Zwevegem opgericht. Dit in samenwerking met de OCMW’s van Avelgem, Spiere-Helkijn en Zwevegem. “Wekelijks worden voedselpakketten bezorgd aan zo’n 160 à 170 minderbedeelde gezinnen uit de drie gemeenten. Dit gebeurt door een groep van een twintigtal vrijwilligers”, vertelt vrijwilliger Palmer Vandemeulebroecke die sinds september 2010 de dagelijkse leiding en werkorganisatie op zich neemt.

‘Als het eens nodig is’

Maar daar is nu een einde aan gekomen: de vrijwilligers geven er de brui aan. Palmer: “Sinds de opstart in 2009 hebben de leden van Lions nog nooit iets gedaan. In 2013 bekroonde Lions Nationaal de werking van ons voedselverdeelcentrum met 27.000 euro. Ook dit geld staat ‘geparkeerd’ op hun rekening, voor ‘als het eens nodig is’ voor Food4All.”

In elk geval kan er niet ontkend worden dat er een vertrouwensbreuk tussen Lions en de vrijwilligers is. “Die kwam er nadat in de voorgelegde jaarrekening 2014 aan de OCMW’s, de Lions-bestuursleden van Food4All, de cijfers hadden vervalst”, fulmineert Palmer. “Naast het bedriegen van de OCMW’s is dit een schandelijke minachting van de vele en belangrijke sponsors!”

“Het is heel spijtig voor de mensen die het écht nodig hebben”

Palmer stelt dat die vervalsing halfweg 2015 gemeld werd aan de drie OCMW’s, samen met de stellingname van de vrijwilligers om enkel nog te werken voor Food4All indien Lions Zwevegem zich terugtrekt uit de vzw. Op 15 januari kwam er een akkoord uit de bus: er zou een nieuwe vzw gevormd worden door de OCMW’s en de vrijwilligers. De vrijwilligers vroegen om tegen 15 april een antwoord te krijgen of de Lions met de vzw, en dus met Food4All, zouden stoppen. “Hun antwoord was ‘neen’ en zo hebben alle vrijwilligers hun werkzaamheden voor Food4All gestopt”, vertelt Palmer. “Het is heel spijtig voor de mensen die het écht nodig hebben.”

Geen conflict

Bij de Lions Zwevegem vallen ze van hun stoel als ze de beschuldigingen horen. “Dit gaat wel heel ver”, aldus voorzitter Pol Sileghem. “Al verwondert deze reactie mij niet. De Lions hebben geprobeerd om tot een verzoening te komen met de vrijwilligers. Een verzoening die volgens ons niet eens nodig is, want naar onze mening is er niet eens een conflict geweest.”

“We hopen dat de vrijwilligers van mening veranderen en doorgaan”

“We hoorden ook al dat de vrijwilligers zijn opgestapt, wat we heel erg betreuren. We denken dat de meesten van hen wel verder willen meewerken aan Food4All, maar zich door enkele personen lieten opnaaien. We hopen dan ook dat zij straks van mening veranderen en doorgaan. Want Lions Zwevegem gaan zeker door.”

Bemiddelingen

Bij OCMW Zwevegem zitten ze alvast verveeld met de zaak. OCMW-voorzitter Kaat Defoirdt: “Wat het conflict tussen de vrijwilligers en de Lions inhoudt, is ons niet duidelijk. De OCMW’s hebben wel verschillende keren geprobeerd om te bemiddelen, zonder resultaat. Daarom besloten we een nieuwe vzw op te richten. Dat er zich nu vrijwilligers terugtrekken, is spijtig. We hopen dat Food4All blijft bestaan, want de mensen die daar langs gaan, komen ook bij OCMW Zwevegem langs.” (GJZ/AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier